
“Belofte maakt schuld”: het verhaal achter stadspatrones Sint Rosa van Lima
De maand augustus staat voor veel Sittardenaren in het teken van stadspatrones Rosa van Lima. In november 1669, dit jaar precies 350 jaar geleden, werd ze uitgeroepen tot stadspatrones van Sittard.

Tot op de dag van vandaag wordt Sint Rosa van Lima jaarlijks geëerd middels een processie bij de naar haar vernoemde Sint Rosakapel. De Sint Rosaprocessie, die traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus wordt gehouden, trekt nog altijd veel bezoekers en wordt beschouwd als hét religieuze hoogtepunt van het godsdienstige leven in Sittard.
Wat verklaart de bijzondere band die Sittard heeft met de in Lima (Peru, Zuid-Amerika) geboren Rosa? Voor het antwoord op deze vraag gaan we terug naar de tweede helft van de zeventiende eeuw.
Belofte maakt schuld
In het jaar 1669 werd Sittard (en omgeving) getroffen door een levensgevaarlijke dysenterie-epidemie. De ziekte liet een dodelijk spoor achter in iedere getroffen stad. Er waren veel doden te betreuren. De paters Dominicanen, die zich in 1626 in Sittard hadden gevestigd en een bloeiende onderwijsinstelling exploiteerden, kwamen met het voorstel om Rosa als ‘voorspreekster’ aan te roepen om verder onheil af te wenden. Zij waren werkzaam geweest in Peru en daardoor reeds bekend met de zalig verklaarde Rosa van Lima. Het stadsbestuur besloot het advies van de paters aan te nemen en beloofde – als de epidemie inderdaad zou wijken – Rosa van Lima tot stadspatrones van Sittard uit te roepen. Om haar te eren zou eveneens een kapel worden gebouwd op het hoogste punt van Sittard (de Kollenberg) én een jaarlijkse processie worden gehouden. Nadat Sittard grotendeels gespaard bleef van de dysenterie-epidemie en het grote gevaar was geweken, besloot het stadsbestuur de gedane toezeggingen na te komen.
Op drie november 1669 werd de zalige Rosa van Lima door het stadsbestuur officieel uitgeroepen tot stadspatrones en beschermheilige van Sittard. In 1671 werd zij door paus Clemens X heilig verklaard. De bouw van de Sint Rosakapel – inmiddels een rijksmonument – werd in 1675 voltooid.
Bron: www.sintrosasittard.nl
Het Sint Rosacomité zet zich in om de Sint Rosaviering in Sittard in stand te houden en te bevorderen. Zij doet dit onder meer door de Sint Rosakapel, de kruiswegstaties en de kapellen langs de Kollebergerweg te onderhouden. Tijdens de augustusmaand wordt de kapel op zondagen geopend door het Kerkewachtgilde van 13.30 – 16.00 uur. Kijk voor het volledige programma tijdens de Sint Rosamaand op www.sintrosasittard.nl.