9 jun 2020

Donatiemogelijkheden renovatieproject toren Grote Kerk Sittard

De toren van de Grote Kerk of Sint Petruskerk in Sittard staat vanwege een grootschalige restauratie in de steigers. Om het resterende bedrag dat nodig is voor de renovatie bijeen te krijgen, lopen er nog altijd verschillende inzamelingsacties.

De uit 1505 daterende kerktoren is zichtbaar vanuit alle windrichtingen, een blikvanger en dé trots van de stad Sittard. Met 83 meter is de kerktoren zelfs de hoogste van heel Limburg. Afgelopen maart is een start gemaakt met de grootschalige restauratie van de toren. Een project waar in totaal anderhalf miljoen euro mee gemoeid is.

Het bisdom, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg hebben samen al een groot gedeelte van de restauratie gefinancierd. Dit substantiële bedrag is echter nog altijd niet toereikend genoeg om de totale kosten van het renovatieproject te dekken. Het tekort van €325.000 moet middels fondsenwerving bijeen worden gebracht.

Het comité ‘dao baove in d’n toren’ zet zich met hart en ziel in voor het behoud van de historische kerktoren in het centrum van Sittard. Zij willen de gemeenschap enthousiasmeren en inspireren om samen zorg te dragen voor het behoud van de toren. Op de website www.torensittard.nl wordt het belang van het renovatieproject evenals de verschillende donatiemogelijkheden uitgelicht.

Lopende ondernemersinitiatieven
Van Berken Wijnen Sittard verkoopt Torenwijn (‘Tore Wien’) en losse zakken gevuld met Belgische spekken (Tore Sjpek). De opbrengst gaat volledig naar het restauratieproject van de toren. De producten zijn ook te bestellen via info@torensittard.nl

Bij Iris Bloemen in Born zijn torenboeketten verkrijgbaar. Van ieder verkocht boeket gaat 20% van de opbrengst naar de toren. Torenboeketten zijn verkrijgbaar vanaf €20,- en te bestellen via mooi@irisbloemenborn.nl  

Op de Facebookpagina Toren Sittard en de website www.torensittard.nl staan meer lokale initiatieven van particulieren en bedrijven die zich inzetten of hebben ingezet voor het behoud van de toren.

Adoptieplan
Het comité ‘dao baove in d’n toren’ heeft daarnaast een adoptieplan gemaakt waardoor het mogelijk is om nieuwe en gerestaureerde onderdelen van de toren te adopteren. Je kunt voor €50,- bijvoorbeeld een standaard mergelblok adopteren. Bij iedere adoptie zit een officieel adoptiecertificaat en een inschrijving in het adoptieregister. Na voltooiing van de restauratie wordt het adoptieregister gepubliceerd en in de kerk getoond. Op deze manier is de toren straks niet alleen de trots van heel Sittard, maar ook een gezamenlijk bezit.

Wil je zelf in actie komen of het renovatieproject steunen? Kijk voor meer informatie op www.torensittard.nl of stuur een e-mail naar info@torensittard.nl    

     << Terug naar nieuwsoverzicht