2 feb 2022

Eenvoudig en lekker: Harold uit Geleen schrijft Limburgse kookboeken

Hoe kom je van een bericht op facebook tot acht kookboeken? Met hard werken en vooral veel koken lukte het Harold Gubbels.

Het begon op een slapeloze nacht in 2016. Om de tijd te verdrijven, scrollde Harold Gubbels uit Geleen een beetje door facebook. "Ik hou van koken en lekker eten, dus voor de lol maakte ik een facebookpagina aan met recepten uit Limburg." Ook postte Harold zijn eerste recept: Limburgse pletskeskook (recept onderaan het artikel).

De volgende ochtend was het recept al honderden keren gemaakt, gedeeld en gefotografeerd, en wachtten enthousiaste volgers op meer recepten. Intussen doken Harold en zijn vrouw Fion de keuken in. Ze probeerden oude recepten uit kookboeken, maar ook inzendingen van volgers. 

Van V.S. tot Australië

Na een jaar besloot Harold de beste recepten te bundelen in zijn kookboek. Met de hulp van een kennis in de drukkerij van de Limburger lag in 2016 het eerste boek klaar. Het boek met de titel Recepten uit Limburg bleek populair. Expats van de Verenigde Staten tot Australië bestelden dat eerste boek, maar ook in de eigen omgeving verkocht het boek goed. Inmiddels bleven de likes, shares en recepten maar binnenstromen.

"Kinderen en kleinkinderen van mensen die honderd jaar geleden zijn geëmigreerd, expats over de hele wereld, of mensen uit Limburg die door oude papieren op zolder bladeren en ineens op een eeuwenoud handgeschreven kookboek stuiten. De recepten komen uit werkelijk alle hoeken van de wereld en alle tijden."

Favoriete recept

Maar ook kennissen geven tips, zoals het recept voor Huitvleisjvlaaj, oftewel de kopkaasvlaai. "Dat is echt een vlaai uit Geleen. De originele bedenker, bakker Hub Kusters, heeft me dit recept vlak voor zijn dood laten zien." Het is een aparte smaak, geeft Harold toe, maar zelf is hij fan. 

Zijn eigen lievelingsrecept, is een lastige vraag. "Tja, we koken natuurlijk alle recepten regelmatig zelf, dus het is soms lastig om uit die lange lijst een favoriet te kiezen. In de winter vind ik gehaktballen met Maastrichtse saus wel lekker. Die balletjes zijn klaargemaakt zoals een ander typisch limburgs gerecht: Konijn in het zuur." Ook zomers gehakt met bier uit Stein eet hij graag ("Je proeft de bubbels, dus lekker verfrissend") eet hij graag. Het recept voor pletskeskook heeft ook voor altijd een plek in zijn hart. 

Maar wat is het geheim van de Limburgse keuken? "Eenvoud en puurheid. Alles wat je nodig hebt, staat al in de keuken. De smaken van ieder gerecht spreken voor zich. Hooguit doe je er een snufje zout, peper of nootmuskaat bij. Je hoeft ook geen sterren chef te zijn om een lekkere Limburgse maaltijd op tafel te toveren."

Achtste boek

Inmiddels heeft de facebookpagina 79.233 volgers en vliegen zijn kookboeken als warme broodjes over de toonbank. En over warme broodjes gesproken, het tweede boek, waar allerlei soorten gebak in staan, is in herdruk. Op het achtste deel van de kookboekenreeks moet je wel nog even wachten. Dat komt eind 2022 uit.

Harold is met recht trots op wat hij heeft bereikt. "Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby, maar wel een waar mijn vrouw en ik zelf al jaren plezier aan beleven. En andere mensen gelukkig ook."

Ben je ook benieuwd naar de recepten? Je kan Recepten uit Limburg vinden via de site van Gelaen 31 en in de winkel zelf (Salmstraat 17, Geleen). Om te beginnen krijg je alvast het recept waarmee alles begon. 

Limburgse Pletskeskook

INGREDIËNTEN

VOOR DE MOKKACRÈME

10 volle tl oplosespresso

100 ml melk

200 g suiker

250 g boter, zacht

VOOR DE KOEK

3 pakken theebiscuits à 240 g

500 mL zeer sterke koffie

pure hagelslag

BEREIDINGSWIJZE

 

  • Begin met de mokkacrème. Los in zo min mogelijk kokend water de oplos espresso op. Breng in een steelpannetje de melk aan de kook met de suiker totdat deze is opgelost. Laat afkoelen. 
  • Mix (met een mixer) in een kom het melkmengsel beetje bij beetje door de boter. Doe vervolgens hetzelfde met de afgekoelde espresso.
  • Doe de sterke koffie in een schaal en dompel de biscuitjes er een voor een in onder. Leg ze op een platte schaal naast elkaar, in drie rijen van vier. Smeer er vervolgens een laagje mokkacrème op. Ga zo door met afwisselend een laagje biscuitjes en een laagje crème, totdat de koek acht biscuitjes hoog is. Eindig met de crème en smeer ook de zijkanten in. 
  • Bestrooi de bovenkant met een laagje hagelslag. Snijd de koek pas de volgende dag aan, dan kan de koffie goed intrekken. 

Ook lekker met een scheutje likeur door de koffie! 

 

<< Terug naar nieuwsoverzicht