29 aug 2018

Erfgoedcentrum De Domijnen opent aan Kapittelstraat

Op 1 september opent Erfgoedcentrum De Domijnen officieel de deuren aan de Kapittelstraat 6 in Sittard. Vanaf zaterdag 8 september is het Erfgoedcentrum open voor het grote publiek.

Een nieuwe naam voor het verbouwde museum voor historie en archeologie met ondergrondse archiefbewaarplaats.

Het monumentale pand is aan de buitenzijde weliswaar ongewijzigd, de binnenkant is danig veranderd, gemoderniseerd en duurzaam gemaakt. Zo zijn er energiezuinige installaties en Led-verlichting geplaatst en is de buitengevel via de binnenkant geïsoleerd. De verbouwing, in combinatie met groot onderhoud, is in november vorig jaar gestart en in juli opgeleverd. De ondergrondse archiefbewaarplaats is in 2009 al gerealiseerd.

Wijzigingen

Wat is er nu zoal veranderd in het gebouw? Allereerst is de historische en archeologische collectie van de bovenverdieping verhuisd naar de begane grond. De filmzaal is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe leeszaal. Verder is er nu ook een museumwinkel en een koffie- en leescorner gerealiseerd. Op de eerste verdieping zijn flexwerkplekken en vergaderfaciliteiten ingericht voor medewerkers van het museum en het archief. De vaste bezoeker van De Domijnen herkent de museumzalen misschien nog wel, maar de rest van het gebouw is helemaal veranderd.
Met deze grootscheepse verbouwing en renovatie is het gebouwenbestand van De Domijnen duurzaam geschikt gemaakt voor de toekomst. En past het gebouw ook in het maatschappelijk accommodatiebeleid van de gemeente.

Kom kijken!

Op 8 september opent het Erfgoedcentrum haar deuren voor het grote publiek. Iedereen is tussen 11.00 en 17.00 uur welkom om een kijkje te nemen. Er worden rondleidingen gegeven en er zijn lezingen over historische Limburgse onderwerpen.

<< Terug naar nieuwsoverzicht