14 sep 2020

Fort Sanderbout weer toegankelijk voor bezoekers

Afgelopen weekend vond tijdens Open Monumentendag de heropening plaats van Fort Sanderbout. Het voormalige vestingwerk in de stadswal bij de Putstraat in Sittard is iedere eerste zaterdag van de maand open voor een beperkt aantal bezoekers.

Het fort herbergt drie exposities: verdediging door de eeuwen heen, Joodse begraafplaats en wijngoed. Drie totaal verschillende thema’s die samen het verhaal van Sittard vertellen. Een vestingstad waar verdediging, religie en voeding van levensbelang waren.

Fort Sanderbout, genoemd naar koning Zwentibold die ook wel "Sanderbout" genoemd werd, is vermoedelijk rond het jaar 1500 gebouwd en was oorspronkelijk een rondeel dat de stadswal en de Putpoort moest verdedigen tegen de vijand. Na de verwoesting van Sittard in 1677 werden rond het terrein volkstuinen gesitueerd. Kort na 1700 werd het terrein boven Fort Sanderbout aangewezen als begraafplaats voor de groeiende joodse bevolking in Sittard. In de jaren 50 van de 20e eeuw is deze begraafplaats weer geruimd.

Enkele belangwekkende zaken die vanaf nu in Fort Sanderbout te zien zijn is een replica van een 14e eeuws kanon (het origineel kanon bevindt zich in museum De Domijnen) en een origineel 15e eeuws mortier. Daarnaast worden er tal van archeologische vondsten en documenten tentoongesteld, waaronder een kaart uit de 18e eeuw waarop duidelijk de joodse begraafplaats te zien is.

Nieuw is dat in Fort Sanderbout nu ook de verbinding wordt gelegd met de gelijknamige wijngaard die aan de voet van het Fort is aangelegd. Zo is er te zien hoe deze Sittardse wijn gemaakt wordt en uiteraard kan er ook geproefd worden.

Fort Sanderbout bezoeken
Fort Sanderbout is toegankelijk op elke eerste zaterdag van de maand, in combinatie met een wandeling van de werkgroep Geheime Tuinen Sittard. In verband met de coronamaatregelen is het aantal deelnemers aan de wandeling beperkt. Heb je interesse? Belangstellenden zijn verplicht zich vooraf aan te melden via info@geheimetuinenvansittard.nl. << Terug naar nieuwsoverzicht