
‘Gawstrèkken’ in Grevenbicht voor het eerst met kunstgans
Bij het traditionele ‘Gawstrèkken’ in Grevenbicht wordt carnavalsdinsdag 5 maart voor het eerst gebruik gemaakt van een kunstgans. Die is ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

Het Gawstrèkken is een traditie die al sinds de Middeleeuwen bestaat. De afgelopen jaren was er een discussie ontstaan over het gebruiken van een dode gans. Achter die discussie kan nu een punt worden gezet: door voortaan gebruik te maken van een kunstgans komen traditie en innovatie samen.
Toekomstbestendig
Burgemeester Sjraar Cox en wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen waren de grote animatoren achter de ontwikkeling van de kunstgans, die alles bij elkaar ruim twee jaar geduurd heeft. ,,Het was geen makkelijk proces,” weet burgemeester Cox. ,,Bij Brightlands waren er wat technische moeilijkheden die overwonnen moesten worden en bij de Gawstrèkkers in Grevenbicht speelden emotionele factoren mee. Maar ik ben er van overtuigd dat het ganstrekken nu weer toekomstbestendig is.”
Wethouder Pieter Meekels vult aan dat hij er van overtuigd is dat de mensen uit Grevenbicht en omgeving tot in lengte van jaren op carnavalsdinsdag kunnen blijven genieten van dit oeroude volksvermaak.
Digitaal ontwikkelingsproces
Maurice Lambriex van Brightlands is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kunstgans. Hij heeft hiervoor GBO Innovation makers gevraagd een gans van nieuw materiaal te maken. ,,Daarbij was de herkenbaarheid in vorm en gewicht een belangrijk aandachtspunt”, zegt Lambriex.
Bij het namaken van de gans, is in eerste instantie een 3d-scan gemaakt van een geprepareerde vogel. Daardoor kon de vorm van de gans gedigitaliseerd worden. GBO Innovation makers heeft daarna de gans onderverdeeld in de delen: kop en nek, romp en poten. Hierdoor kan de basisvorm (romp en poten) steeds weer worden hergebruikt. De kop, die met een draad aan de romp zit, moet na elke wedstrijd worden vernieuwd.
Door het gebruik van een flexibel materiaal bij het 3d-printen van de gans, lijkt en voelt de kunstgans als een echt dier, terwijl er geen gebruik meer gemaakt wordt van het dierlijk materiaal. Het leertje dat normaal de nek verstevigt, is ook vervangen door een flexibele soort kunststof.
“Het was een bijzonder en uitdagend project waarbij hoogwaardige technologie en de juiste materiaalkeuze hebben geleid tot een nieuw product dat aansluit bij de ethische vraag van de opdrachtgever”, aldus Jeroen op ten Berg (Director - GBO Innovation makers).
Testen
Het afgelopen jaar is de kunstgans verschillende malen getest en verbeterd. Het eerste exemplaar was zo sterk dat de kop met geen mogelijkheid van de romp te trekken was. “Maar nu kunnen we dankzij Brightlands en de gemeente beschikken over een zeer fraaie kunstgans die nauwelijks van echt te onderscheiden is”, laat de Folkloristische Vereiniging De Gawstrekkers Beeg weten.
Het Gawstrèkken in Grevenbicht vindt dinsdag 5 maart plaats op het Burgemeester Kotenplein in Grevenbicht. Het begint om 15.11 uur. Er zullen negen ruiters deelnemen. Iedereen is van harte uitgenodigd naar dit spektakel te komen kijken.
Meer informatie: www.gawstrekkers.nl