
Gezellig en gezond Plökken
Gezelligheid en waardering voor de natuur en je eigen omgeving: dat is waar Plök voor staat. De vereniging heeft daarom sinds 2016 al 9 fruitboomgaarden in de gemeente "geadopteerd". Voorzitter Henk Thuis: "Iedereen is welkom".

Henk kwam in 2014 op het idee iets te doen in zijn omgeving. "Ik ging in gesprek met mensen uit mijn omgeving, en daaruit is een groep van 12 enthousiaste medewerkers en eens zo veel vrijwilligers ontstaan." Plök kenmerkt zich door vrijheid en gelijkheid. Iedereen is er welkom, en alle projecten mogen, zolang ze bijdragen aan de natuurlijke schoonheid van de omgeving.
Kersen
Met de kersenboomgaard op de Hoddelsley werd Plök pas echt actief. "We maakten een afspraak met de boer die de wei pacht: in ruil voor onderhoud, mocht iedereen daar kersen plukken, picknicken en gebruik maken van die wei, tenzij er schapen of koeien lopen." Als een groene, onbespoten olievlek liep het project uit naar een oude perenboomgaard met zeldzame Legipont-peren en een appelboomgaard op de Lintjesweg vlak bij de Pater Karel Kapel. Er kwam ook een Plökbos, waar langzaamaan bessen en paddenstoelen worden geïntroduceerd, een pruimenboomgaard en nog veel meer.
Hoogstam
Langs de Geleenbeek staan sinds kort jonge fruitbomen, voornamelijk zure kersen, appels en peren. "We hebben wel bewust gekozen voor hoogstam fruitbomen. Dat komt omdat er vroeger veel gebruik werd gemaakt van hoogstam fruitbomen, en we willen dat stukje cultuur en uitstraling behouden.
"Het fruit uit de boomgaarden werd eerst niet gebruikt, maar nu maken wij er lekkere dingen van, zoals appel- en perensap of verschillende jamsoorten. Er is zelfs iemand die meer over cider wilde leren, dus nu hebben we daar ook een paar flessen van op onze picknick." De oogst wordt niet gewogen, want het gaat niet om de opbrengst.
Zelf meenemen
Daarnaast nemen de mensen uit de buurt ook wel eens vers fruit mee uit de boomgaard. "Alles wat hier groeit, mag je voor jezelf meenemen. We hebben het fruit uit onze boomgaarden niet nodig, we willen gewoon mensen verbinden, en kennis laten maken met de kracht en schoonheid van de natuur in ons mooie stukje Nederland. En als er dan niets meer voor ons overblijft, is dat ook prima. Dan hebben veel mensen lekker en gezond gegeten."
Niet alleen buurtbewoners en de vereniging zelf maken gebruik van de boomgaarden. Plök heeft een breed netwerk van partners uit de buurt. "Voor het Plökbos zijn scholen bodemstalen komen nemen. Interessant leermoment voor de kinderen, en wij kunnen zo bepalen wat er goed groeit.. Of we bellen iemand die een grote kar heeft, voor als we gaan opruimen. En ook als we meer informatie nodig hebben, kunnen we op onze partners vertrouwen."
Snoeien
Inmiddels neemt Plök 9 boomgaarden en natuurgebieden onder zijn hoede. In totaal staat dat voor een gebied van 3 hectare, of 6 voetbalvelden. Dat staat voor gemiddeld 50 uur snoeien, oogsten en onderhoud per week, verspreid over alle leden van de organisatie. Binnenkort komt er een voedselbos bij, waar de opbrengst van de oogst wel in de gaten wordt gehouden. Ook de combinatie van halfhoogstam of laagstam fruit is er niet uitgesloten.
Waar Plök over 10 jaar staat, weet Henk niet. "Het doel is om een ongedwongen sfeer te houden. Als je zin en energie hebt, kom je mee onderhouden, plukken of picknicken. Het belangrijkste is dat je je verbonden voelt met de natuur om je heen."
Over de nabije toekomst is hij helder: iedereen is welkom bij de boomgaard op de Lintjesweg op zaterdag 11 september om 10.00. De appels en peren zijn dan klaar om geplukt en opgeraapt te worden.
Schrijf ook 26 september in de agenda. Dan is er een picknick bij de boomgaard in Limbricht.
Wil me ook mee plökken? Neem dan contact op met de organisatie, of volg hun facebookpagina voor het laatste nieuws.