25 nov 2021

Haantje van Buchten symbool voor project Bottleneck

Een van de belangrijkste archeologische vondsten van onze regio wordt het symbool van het project Bottleneck. Daarom komt er een monument langs de snelweg A2 bij Holtum dat is geïnspireerd op het Haantje.

Met een kunstwerk langs de A2 wordt Bottleneck na 25 jaar afgesloten. Wie dat kunstwerk gaat maken en hoe het er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Wel staat vast dat het een verbinding moet hebben met het Haantje van Buchten, dat in 1976 is gevonden nabij het kerkdorp Buchten en nu in het Limburgs Museum in Venlo staat. Het Haantje stamt uit de tweede eeuw, toen de Romeinen in deze contreien verbleven. Het beeldje is gewijd aan de godin Arcanua, zo blijkt uit de tekst op de sokkel van het beeldje. Arcanua was een lokale godin, wier naam ‘voorzangeres’ betekent in het Keltisch.

 

"We kunnen met deze landmark op een unieke manier de verbinding maken tussen het heden en het verleden en zo een blijvende herinnering realiseren aan Operatie Bottleneck, een van de belangrijkste infrastructurele projecten van de regio," zegt wethouder Pieter Meekels (economie).

Operatie Bottleneck is grotendeels gefinancierd met de rijks- en provinciale gelden die waren gereserveerd voor de Oost-westbaan van Maastricht Aachen Airport. Door te investeren in de infrastructuur kon toch een impuls worden gegeven aan de economische ontwikkeling in Limburg. Via Bottleneck is onder meer de aansluiting van de A2 bij Holtum-Noord betaald, is de N297 doorgetrokken naar Duitsland, zijn de bruggen over het Juliankanaal verhoogd zodat er meer containers op een schip geladen konden worden en is de Barge Terminal Born en het aansluitende bedrijventerrein van Holtum-Noord uitgebreid. Operatie Bottleneck is nagenoeg afgerond.

 

Het kunstwerk komt te staan ter hoogte van de westelijke op- en afrit Holtum-Noord en is naar verwachting medio volgend jaar klaar. De gemeenteraad van Sittard-Geleen wordt gevraagd om hiervoor een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen als cofinanciering. De realisatie van het kunstwerk past in het project van de Stichting Beeld in Beweging, die het rijke Limburgse verleden wil verbeelden via grote beelden (landmarks) langs de verschillende snelwegen in Limburg. De Provincie Limburg betaalt de overige kosten voor het kunstwerk.

<< Terug naar nieuwsoverzicht