4 okt 2021

Kasteelpark Born viert iedere dag Dierendag

Met dierendag geef je de kat of hond iets om mee te spelen. Maar hoe zit dat als je 650 dieren onder je hoede hebt, zoals in Kasteelpark Born? Janke Faber: “Bij ons is iedere dag een beetje dierendag!”

Dierendag is een drukke dag in het kasteelpark. “We zijn nu fruitslingers aan het maken voor de neusberen en de wasberen”, klinkt het over de portofoon van Janke Faber, die de PR en administratie op zich neemt.

Ze legt uit: “Eerder lieten we kinderen altijd meehelpen, maar vanwege corona gaat dat dit jaar helaas niet door." Dit jaar maken de verzorgers zelf de slingers, want de dieren zijn er gek op.

Personeel

Janke hoort tot een kleine kern van 10 vaste krachten die dagelijks voor het park en de dieren werkt. Verder staan er 30 flexwerkers en vrijwilligers klaar om het leven van de dieren zo mooi mogelijk te maken, en om bezoekers kennis te laten maken met de dieren.    

Zeldzaam

“We hebben in totaal 650 dieren hier rondlopen in het park. Dat zijn 150 verschillende soorten.” In het park wonen bekende dieren zoals witte ganzen, maar ook een paar wilde lynxen. Daarnaast zorgt het park voor een paar oer-Hollandse rassen die met uitsterven worden bedreigd: Mergellandschapen, Chaamse hoenders en Twentse hoenders.  

Leefomstandigheden

Faber: “Wij stellen het welzijn van de dieren voorop. Heel concreet bedoelen we daarmee dat we zo veel mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden proberen na te bootsen en te verbeteren. Als een dier van nature in een kudde leeft, woont hij bij ons ook in een kudde. Daarnaast maken we ruime verblijven waar de dieren zich thuis voelen.”  

Savannah

Zo krijgt bijvoorbeeld de nieuwe Savannah-kat alle tijd om zich thuis te voelen en een band op te bouwen met zijn soortgenoot die er al woont. Faber: “Mensen zijn wel eens nieuwsgierig, maar wij laten ons niet haasten. Wij letten op de dieren. En als die meer tijd nodig hebben om te wennen, dan krijgen ze die.”

Kraamvisite

Daarentegen konden bezoekers twee moeflonlammetjes die in augustus zijn geboren diezelfde dag al in de wei zien. De kleintjes waren niet onder de indruk van de kraamvisite, en bleven lekker dicht bij hun moeder. Deze zomer werden er ook hawaiiganzen, muskuseendjes, stekelvarkens en zeldzame Mergellandlammetjes geboren.  

Activiteiten

Behalve naar dieren kijken, kun je zelf ook van alles leren over het leven en werken in een dierentuin. Tijdens de Kinderboekenweek leer je welke beroepen te maken hebben met dieren en planten. Daarna is het Halloweenthema Boe in de Zoo, waarbij je een te gekke speurtocht door het park doet.

Geschiedenis

De familie Barbou waren de laatste eigenaren van Kasteel Born. Toen de gemeente het kasteel wilde kopen en het park eromheen in een dierenpark wilde veranderen, reageerde de familie positief. Zoon Jan Barbou had wel een voorwaarde: als fervent vogelspotter moest het dierenpark vogels gaan huisvesten.  

Dat gebeurde. Behalve verschillende soorten eenden en ganzen staat het park ook bekend om zijn uilen. Naast acht soorten uilen en het logo heeft het park een collectie met 1000 uilenbeeldjes. De collectie was van de in 2016 overleden pater en theoloog Ad Blijlevens, die de beeldjes vaak cadeau kreeg. Nu staan ze in een grote vitrine in het restaurant.

Wil je zelf ook naar Kasteelpark Born? Kijk dan snel voor tickets en leuke activiteiten!
Vergeet ook niet te stemmen op Kasteelpark Born als leukste uitje. Je kan stemmen tot 31 oktober.

<< Terug naar nieuwsoverzicht