25 jun 2020

Kastelenpracht in Sittard-Geleen: 6 dingen die je nog niet wist over Kasteel Grasbroek

Altijd al landheer of jonkvrouw willen zijn? Overweeg dan een verblijf in Kasteel Grasbroek. Het monumentale pand uit 1596 is tegenwoordig namelijk te huur als vakantiewoning! Meer weten over deze bijzondere overnachtingsplek in Guttecoven?

We hebben een aantal leuke weetjes op een rij gezet: 

1. Sinds 1985 is Natuurmonumenten eigenaar van kasteel Grasbroek  
Kasteel Grasbroek is sinds 1985 in het bezit van Natuurmonumenten. Dankzij de huuropbrengsten van de vakantiehuizen worden de doelen van Natuurmonumenten gesteund en kunnen monumentale vakantiehuizen zoals kasteel Grasbroek worden onderhouden.

2. Kasteel Grasbroek is momenteel een vakantiewoning waar je kunt overnachten
   
Altijd al landheer of jonkvrouw willen zijn? Kasteel Grasbroek is tegenwoordig te huur als vakantiewoning voor maximaal 14 personen! Kijk op www.geuldal.com voor meer informatie over deze bijzondere overnachtingsplek. Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je ook nog eens 5% korting op de kale huursom (niet in combinatie met andere kortingsacties).

3. De geschiedenis van kasteel Grasbroek hangt nauw samen met de geschiedenis van kasteel Born
In de 16de eeuw was de familie van Drimborn eigenaar van kasteel Born. Alexander van Drimborn wilde zijn vader opvolgen als heerser van het kasteel, maar werd hierin gedwarsboomd door zijn broer Johan. Toen hij ondanks vele verwoede pogingen kasteel Born niet in zijn bezit kon krijgen, bouwde hij op enige afstand maar een eigen kasteel; kasteel Grasbroek. In 1581 begon hij met de bouw van het kasteel. Aan de muurankers is te zien dat kasteel Grasbroek voltooid werd in 1596. Aan weerszijden van de voordeur zijn nog de originele wapenschilden te zien van Alexander II van Drimborn en zijn vrouw Elisabeth van Olmissen. Tot op heden zijn gelukkig nog vele andere originele elementen bewaard gebleven.  

Zo in tact als kasteel Grasbroek is, zo anders is het vergaan met kasteel Born. In 1930 is dat kasteel namelijk volledig door brand verwoest. Een ruïne is het enige dat is overgebleven.

4. De kap van het kasteel dateert nog uit helemaal uit de bouwtijd, dus uit de 16e eeuw!    

Bij aankoop in 1985 treft Natuurmonumenten een zeer vervallen kasteel aan. Er was sprake zelfs sprake van instortingsgevaar. Toch was het kasteel zeer waardevol omdat veel originele elementen daterend uit de zestiende eeuw bewaard zijn gebleven. Zo is uit het bouwhistorisch onderzoek uit 1986 gebleken dat de kap van het kasteel nog geheel uit de bouwtijd stamt. De kap is zorgvuldig gerestaureerd en van een leibedekking voorzien.

5. Het kasteel telt maar liefst 63 schietgaten
En dat zijn er opmerkelijk veel! De schietgaten zijn zorgvuldig gerestaureerd en dichtgezet met gewapend glas. Nu doen ze dienst als raam en zorgen ze voor extra lichtinval.

6. De witte schildering links van de hoofdingang is een weerteken  
De witte schildering op de gevel, links van de hoofdingang, is geen grafitti, maar een weerteken. Het teken is een oud kwaad afwerend teken tegen noodweer en blikseminslag. Het dateert uit de zeventiende eeuw en is opnieuw zichtbaar gemaakt.

Kasteel Grasbroek
Bornerweg 33-35
Guttecoven

--

Dit artikel is tot stand m.b.v. de volgende bronnen: 

- Roebroek, G. (1990). Historisch Jaarboek voor het land van Zwentibold. Sittard: Stichting Historisch Jaarboek voor het land van Zwentibold.
- geuldal.com       
- natuurmonumenten.nl 
wikipedia.org << Terug naar nieuwsoverzicht