19 mrt 2021

'Knopen Lopen-wandelnetwerk' voor Zuid-Limburg

Uit onderzoek blijkt dat wandelen één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen is. Het komende jaar zullen de gekleurde paaltjesroutes geleidelijk vervangen worden door 'knopen' oftewel nummerbordjes waardoor je je eigen route kunt maken.

Onlangs tekenden de zestien Zuid-Limburgse gemeenten de Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’ voor de aanbesteding van een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. Samen met Provincie Limburg gaan ze investeren in het nieuwe knopennetwerk. 

Wandelnetwerk
Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer zal aangelegd worden in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en zal nauw aansluiten op de reeds bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.

10 Voordelen
Het knopen lopen-wandelnetwerk - dat in vele toeristische regio’s in Nederland (en België) al geïmplementeerd is - brengt grote voordelen met zich mee:  
1. Gasten kennen het Knopen Lopen van ‘thuis’ en vragen er naar in Zuid-Limburg.
2. De wandelaar kan eenvoudig een eigen route op maat samenstellen.
3. Er kunnen grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gecreëerd worden.
4. Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden.
5. Eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten.
6. De consument kan zijn persoonlijke 'wandel-dichtheid' van de route realiseren.
7. Eenvoudige en nieuwe mogelijkheid tot thematisering.
8. Steden kunnen beter geëquipeerd worden.  
9. De verwildering van informatieborden kan tegen gegaan worden.
10. Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.

Bekijk de website van Visit Zuid-Limburg voor meer informatie omtrent de voortgang van dit project. << Terug naar nieuwsoverzicht