6 jul 2018

Kunstbende Limburg, broedplaats voor jong talent

Een podium voor creatieve jongeren, waar ze kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat is Kunstbende! Een wedstrijd voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar, waar ze mee mogen doen in acht verschillende categorieën.

De voorronde voor Kunstbende Limburg was op zondag 25 maart. Maar liefst vijf jongeren uit onze gemeente kwamen in verschillende categorieën in de top drie terecht. We spraken vier van hen.

“Vorig jaar heb ik ook mee gedaan met Kunstbende, maar helaas ben ik toen niet doorgedrongen tot de landelijke finales. Nu ben ik een jaar verder en sta ik op 30 juni in de finale.” Arjanne Beukers (18 jaar) deed mee in de categorie muziek. Tijdens de voorronde heeft ze gezongen én piano gespeeld. “Het liefste speel ik alternatieve pop. Lana del Rey en Zara Larsson zijn echt mijn voorbeelden. Mijn grote droom is dan ook om door te breken in de muziekwereld.”

Margit Smelt (18 jaar) danst al sinds ze kan lopen, vanaf haar achtste danst ze verschillende stijlen bij Danzaira: jazz, modern en ballet. “Mijn voorkeur gaat uit naar ballet. Hier kan ik echt mijn gevoel in kwijt”, vertelt ze. Vorig jaar werd ze geprikkeld om mee te doen, doordat een vriendin meedeed in een andere categorie. “Ik dacht dit is het laatste jaar dat het kan, ik doe het gewoon. Dat ik de eerste prijs pakte bij de voorronde was heel onwerkelijk, maar ontzettend gaaf!”

Dat Kunstbende meer is dan een selectieronde, bevestigt ook Nico van den Elsen (18 jaar). Zij werd tweede in de categorie Taal. ‘Kunstbende heeft nu al zo veel deuren voor mij geopend. Door mijn deelname heb ik al meerdere keren voor publiek gedichten mogen voordragen.” Inspiratie haalt Nico uit het dagelijks leven: liefde, het leven, vrolijkheid. “Mijn droom is een eigen poëziebundel uit brengen.”

Al vanaf haar 13e maakt Gina Ilic (18 jaar) kleding. “Ik haal overal inspiratie vandaan, daardoor is mijn kleding ook heel wisselend. Ik kan kleurrijke kleren maken, maar ook duistere. Mijn kleding heeft ook geen label waaraan je ziet of het voor mannen of vrouwen is, het is voor beiden”. Gina werd tweede in de categorie fashion. “Ik vond het heel speciaal om het Kunstbende-avontuur mee te mogen maken. Het was spannend en onwijs leuk!"

Kevin Schoones is projectcoördinator bij Kunstbende Limburg. Over wat jongeren zo aantrekt aan Kunstbende vertelt hij: “dat is vooral het persoonlijke contact tussen de organisatie en de jeugd. We doen dat op een manier die bekend is bij de jongeren. We sluiten dus aan op hun leefwereld."

<< Terug naar nieuwsoverzicht