1 sep 2020

Monumentale Settela-eik in Born genomineerd voor nationale titel 'Boom van het Jaar'

De monumentale Settela-eik in Born dingt voor de provincie Limburg mee naar de nationale titel 'Boom van het Jaar'.

De nominatie is te danken aan het bijzondere verhaal achter de Settela-eik, dat rechtstreeks in verband staat met een gruwelijke episode uit de Tweede Wereldoorlog. 

Bomen vertellen verhalen
SBNL Natuurfonds heeft sinds 2018 het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’   

De Boom van het Jaar verkiezing draait dus om markante bomen met een bijzonder verhaal. Uit 87 enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Voor de provincie Limburg is de monumentale Settela-eik in Born als winnaar uit de bus gekomen.

Het verhaal

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden in de directe omgeving van de Settela-eik rondreizende Sinti-families. De in Buchten geboren Settela Steinbach (1934 - 1944) behoorde tot één van deze Sinti-families.  

Settela was het meisje met het witte hoofddoekje dat op 19 mei 1944, kijkend vanuit een goederenwagon, door de nazi’s van Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd en daar vermoord. De wereldwijd beroemde foto van haar staat symbool voor de deportaties in de Tweede Wereldoorlog.  

Drie organisaties in Born zetten zich al jaren actief in voor het behoud van deze boom. De gemeente Sittard-Geleen heeft toegezegd hier een plantsoen te zullen aanleggen, waar ook een gedenkteken voor Settela komt. Zo wil Born de nagedachtenis aan Settela en haar symbolische verhaal laten voortleven. Op deze manier blijft de Settela-eik langdurig een prachtige herinneringsplek aan een gruwelijke episode uit de Tweede Wereldoorlog. 

Tot 14 oktober 12.00 uur kan iedereen via www.deboomvanhetjaar.nl stemmen op zijn/haar favoriete boom. De winnaar wordt 15 oktober bekend gemaakt en vertegenwoordigt Nederland in de verkiezing European Tree of the Year 2021. 
<< Terug naar nieuwsoverzicht