29 mei 2020

Museumlocaties De Domijnen weer open vanaf maandag 1 juni

Vanaf maandag 1 juni aanstaande zijn Museum Hedendaagse Kunst en het Erfgoedcentrum van De Domijnen in Sittard weer geopend.

Bezoekers worden verwelkomd middenin een tijd waarin vele maatregelen zijn genomen ter bescherming van de gezondheid van bezoekers, medewerkers en vrijwilligers van De Domijnen. Al is de fysieke bewegingsvrijheid ingeperkt, de verbeeldingskracht laat zich niet beperken. Laat die verbeeldingskracht bij het bezoeken van de tentoonstellingen de vrije loop en geniet van de vele prachtige kunstwerken die hier bijeen zijn gebracht. De medewerkers van De Domijnen doen hun best het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Bezoekers zijn verplicht vooraf te reserveren. Dit kan via de website van De Domijnen: www.dedomijnen.nl

Nieuwe expositie 
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen opent op maandag 1 juni om 12:00 uur de nieuwe expositie: Mens en dier. De Domijnen is zeer verheugd over de samenwerking met CC Maasmechelen die heeft geresulteerd in deze tentoonstelling. De gastcuratoren, Herman Maes en Marc Milissen, hebben deze tentoonstelling met een frisse blik samengesteld uit de Collectie Sittard-Geleen. Deze fungeerde eind vorig jaar als openingsexpositie na de verbouwing van CC Maasmechelen en is nu te zien in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen. 

Het geeft de bezoekers een mooi overzicht van tientallen jaren verzamelen van werk van bekende en minder bekende kunstenaars. Je ziet in deze tentoonstelling een fractie van de Collectie-Sittard-Geleen, een collectie die bestaat uit ruim 1000 kunstwerken. De Domijnen te Sittard realiseert al jarenlang opvallende en internationale tentoonstellingen. Scherpe artistieke keuzes, gecombineerd met een structureel aankoopbeleid, resulteerden in een gerenommeerde kunstcollectie. De collectie heeft een voorliefde voor figuratie en bevat volgens de curatoren razend actuele thema’s zoals: agressie, klimaatkwesties, sociale conflicten, persoonlijke en maatschappelijke trauma’s, feminisme, sociale ongelijkheid, seksuele taboes en minderheidsculturen. Herman Maes en Marc Milissen kozen schilderijen, foto’s, video’s, tekeningen, installaties en beeldhouwwerken die een kritische blik werpen op de wereld van vandaag. Werken die over de mens gaan, over het dier en over de relatie tussen deze twee. De tentoonstelling plaatst een vijftigtal werken naast en tegenover elkaar. Zo vertelt de expositie de toeschouwer het verhaal van onze wereld en onthult ze de manier waarop de kunstenaar omgaat met die actualiteit. 

Erfgoedcentrum De Domijnen 
In het Erfgoedcentrum is de permanente tentoonstelling 'De Topstukken' weer te zien. In deze expositie maak je kennis met de rijke historie van deze gemeente. 24 unieke topstukken – allemaal afkomstig uit deze regio – vertellen samen het verhaal van Sittard-Geleen. 

Expositie 'Scherven brengen geluk' 
De expositie 'Scherven brengen geluk' is verlengd tot 1 september 2020. Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties (Sittard-Odaparking, Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding) een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen uit de Romeinse tijd. Het project heeft behalve leden van de werkgroep archeologie ook vrijwilligers aangetrokken en heeft zich ontwikkeld tot een soort Citizen Science project, waarbij belangstellende burgers zich inzetten voor de wetenschap. De bevindingen zijn terug te zien in deze bijzondere expositie. 

Het is mogelijk beide locaties te bezoeken, reserveer dan een combinatie ticket. De museumwinkel is alleen te bezoeken bij een reservering aan het museum. Reserveren is verplicht! << Terug naar nieuwsoverzicht