24 feb 2022

Noot van Fluit onthuld in Odaparking

Het kunstwerk Noot van Fluit van beeldhouwer Jef Schijns is gistermiddag officieel onthuld in de Odaparking in Sittard. Het kunstwerk was eerst te zien in de voormalige bibliotheekvestiging en de voormalige muziekschool.

Beeldhouwer Jef Schijns maakte het keramisch wandtableau met de naam Noot van Fluit in 1977 voor de opening van de de Muziekschool Sittard. Het kunstwerk bestaat uit 924 tegeltjes met een grootte van 4,50 m 50 bij 2,20 m.

Het tableau verbeeldt een fluitspeler die muziek maakt en met zijn klanken andere mensen raakt, de bomen en de vogels… de mensen dansen als het ware samen op de muziek. De  tegeltjes zijn stuk voor stuk met de hand gesorteerd, beschilderd met glazuur en vervolgens ingelijst om dit werk te realiseren. 

Met de sloop van de voormalige bibliotheekvestiging en muziekschool in juni 2020, zocht de gemeente naar een nieuwe plek waar mensen het kunstwerk kunnen bewonderen. Dat is de entree voor de gebruikers van de Odaparking bij de schootsvelden.

Prominente plek

Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) onthulde het kunstwerk in het bijzijn van de dochter van de in 2016 overleden kunstenaar.

"Het prachtige wandtableau is daarmee gered en heeft een prominente en beschutte plek gekregen in de openbare ruimte,” licht wethouder Houtakkers toe. ,,Net als de nabestaanden van de kunstenaar zijn wij als gemeente Sittard-Geleen verheugd over het feit dat dit mooie werk een nieuwe plek heeft gevonden waar bezoekers aan Sittard die in deze garage hun auto parkeren, het kunnen bewonderen."

 

 

 

<< Terug naar nieuwsoverzicht