9 okt 2020

Officiële presentatie project AEZEL na 11 jaar eindelijk in zicht

Het is zo ver! Op zaterdag 10 oktober vindt in Sittard-Geleen de officiële presentatie plaats van het project AEZEL (ook wel Limburg TimeMachine genoemd).

AEZEL staat voor: Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen.

Het project wil erfgoedinformatie van mens en goed digitaliseren en laagdrempelig én authentiek visualiseren, om dit vervolgens beschikbaar te stellen aan een groot publiek. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe website aezel.eu, die morgen officieel zal worden gepresenteerd. In de afgelopen 11 jaar hebben honderden vrijwilligers en vele andere partners hun bijdrage geleverd aan de website door miljoenen kadastrale en genealogische gegevens in te voeren. 

Geschiedenis 
AEZEL startte in 2009 in Sittard, in een samenwerking tussen bedenker Martin Pfeifer en het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen. Inmiddels is er door samenwerking met vele partners vanuit historische verenigingen en archieven in Nederlands Limburg en Belgisch Limburg een collectief gegroeid dat de historische data-invoer heeft gerealiseerd van 170.000 percelen. In 2017 is ook de genealogische databank ‘Alle Limburgers’ met miljoenen genealogische gegevens (gerealiseerd door LGGI in samenwerking met Limburgse archieven) opgenomen in AEZEL. Daardoor kan wie/waar/wat/wanneer meer en meer integraal en tot op de scan van de authentieke bron worden getoond. Vanwege de innovatieve gegevensstructuur is AEZEL in Europa inmiddels uitgegroeid tot een van de vooraanstaande projecten op dit gebied.

Besloten presentatie 
De presentatie vindt plaats bij Hogeschool Zuyd op zaterdag 10 oktober om 11.00 uur, in het bijzijn van vertegenwoordigers van provincie, gemeenten, coöperatie Erfgoed Limburg en natuurlijk vertegenwoordigers van LGGI, De Domijnen én vrijwilligers. Deze bijeenkomst is i.v.m. corona besloten. Belangstellenden kunnen de presentatie via de livestream wel online volgen. 

Na deze officiële presentatie kun je bij Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard terecht om meer informatie te krijgen over dit project en uitleg over de website. In deze voor iedereen toegankelijke presentaties zullen ook vele oost-west-relaties zichtbaar zijn. De presentaties vinden in de volgende tijdsblokken plaats:

Za 10 okt: 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30 – 16.30 uur
Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6, Sittard

Bij voorkeur aanmelden via erfgoedcentrum@dedomijnen.nl of 088-5995555 << Terug naar nieuwsoverzicht