9 jul 2020

Ontdek de Heemtuin van IVN Munstergeleen

Sittard-Geleen kent veel bijzondere plekjes die een bezoek meer dan waard zijn. De Heemtuin van IVN Munstergeleen in het recreatiegebied Windraak-Hondskerk is daar een goed voorbeeld van.

In maart 1972 begon de pas opgerichte IVN afdeling Munstergeleen met de aanleg van de Heemtuin toen zij een oude, verwaarloosde boomgaard (0,45 ha) aan de voet van de Wanenberg ter beschikking kreeg. Sinds de opening in 1975 hebben vrijwilligers in verschillende fasen de Heemtuin aangelegd.

Al wandelend over de 500 meter aan paden maak je als bezoeker kennis met ruim vijfentwintig biotopen en landschapselementen. Dé ideale leefomgeving voor verschillende plant- en diersoorten. Ieder seizoen groeit en bloeit er weer iets anders. Geen enkel bezoek is dus hetzelfde!

Bomen en planten zijn zoveel mogelijk op natuurlijke wijze gegroepeerd. In het noordelijke gedeelte van de tuin is de grond humusrijk met veel besdragende heesters die vogels aantrekken. Hier vind je ook een holle weg (typisch voor Zuid-Limburg!) met varens en kruidachtige gewassen. De heemtuin beschikt daarnaast over een boerengaard, heemtuinhuis, tentoonstellingsruimte, vijvers, insectenhotel, aquarium en bloemenweide.

Toegang tot de Heemtuin
Toegang tot de Heemtuin is gratis. Voor honden zijn er aanlijn- en drinkplaatsen. Voor wie toch iets geven wil, is er een giftenbus. Let op: de Heemtuin bevindt zich in een autovrije omgeving. Kom bij voorkeur te voet of met de fiets. Tijdens de openingsuren zijn altijd vrijwilligers aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Openingstijden
 en hoe te bereiken
Je bent welkom in de Heemtuin op zaterdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur, op zondag van 11.00 tot 16.00 uur en op maandagochtend van 09.00 tot 12.00 uur. Buiten de openingstijden is de Heemtuin alleen toegankelijk op afspraak. Je vindt de Heemtuin aan het Steengraafpad 50 in Munstergeleen. 

Meer informatie

TIP!
Als je de wandelroute ‘Heemtuinroute Sittard-Geleen’ wandelt, kom je de Heemtuin vanzelf tegen. Download de wandelroute gratis via Visit Zuid-Limburg.      << Terug naar nieuwsoverzicht