15 mei 2020

Sportscholen Sittard-Geleen starten met buitenprogramma's

Het nieuws dat sportscholen tot 1 september moeten dichtblijven, sloeg in de sportsector in als een bom.

Terwijl de branchevereniging op de achtergrond alles in het werk stelt om die datum naar voren te trekken, bedenken sportschoolhouders in Sittard-Geleen ondertussen creatieve oplossingen.

Het besluit van het kabinet om onder meer sportscholen en fitnesscentra gesloten te houden tot 1 september 2020, leidde tot verbijstering, teleurstelling en onbegrip bij velen. NL Actief, de branchevereniging voor erkende fitnesscentra in Nederland, liet het er niet bij zitten en ging afgelopen week in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De branchevereniging is van mening dat de sector per 1 juni op een veilige en verantwoorde manier weer open kan. Beide partijen houden momenteel intensief overleg om tot een aangescherpt protocol te komen.

Creatieve oplossingen 
Ondertussen bedenken sportschoolhouders in Sittard-Geleen creatieve oplossingen om leden toch aan het sporten te houden. Naast het aanbieden van online lessen, kiezen sportscholen in toenemende mate voor de optie om een deel van de activiteiten naar buiten te verplaatsen. Buiten sporten is sinds 11 mei onder voorwaarden namelijk wél weer voor iedereen toegestaan.

Open Air programma   

Anytime Fitness Sittard is dinsdag 12 mei gestart met een Open Air programma. Op het parkeerterrein aan de voorzijde van het pand staat een overkapping van 300 m², waar nu een groot aantal groepslessen weer kunnen plaatsvinden. Dit gebeurt geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Zo is vooraf reserveren verplicht, zijn maximaal 29 personen per groepsles in het paviljoen toegestaan en staat iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar. Vast trainingsmateriaal wordt na gebruik tijdens een wisseltijd van 15 minuten gedesinfecteerd en teruggeplaatst. De bootcamp- en hardlooptrainingen vinden buiten het terrein plaats. De inspanningen van Anytime Sittard om het programma naar buiten te verplaatsen, wordt getuige het grote aantal ‘hartjes’ op Facebook door de leden enorm gewaardeerd.  

Ook Health & Sportsclub Vouershof in Geleen, vorig jaar door RTL 4 nog uitgeroepen tot ‘De Beste Club van Nederland’, laat weten weer gedeeltelijk op te starten. Het outdoor programma begint met ingang van vandaag (vrijdag 15 mei) en bestaat uit meer dan 60 buitenactiviteiten per week. Daarnaast gaat ook het binnenzwembad weer open voor baantjes zwemmen. De club, die zo’n 60 medewerkers en 2500 leden telt, laat weten enorm veel zin te hebben om leden weer ‘voorzichtig’ te mogen ontvangen. Het besluit heeft al tot veel positieve en hartverwarmende reacties geleid. 

Meer weten?
Wat mag wel en wat mag niet? De versoepelingen die per 11 mei zijn ingegaan roepen veel vragen op. De pagina veelgestelde vragen over het coronavirus en sport op rijksoverheid.nl geeft antwoorden.  << Terug naar nieuwsoverzicht