20 dec 2021

Tip van Thuis in Taart: Zo maak jij het perfecte gingerbread huisje

Heb jij al eens een kruidig en krokant gingerbread huis gebouwd? Joyce van Thuis in Taart vertelt hoe jouw huisje perfect lukt. Leuk én lekker!

Iedereen die al eens een gingerbread huis heeft gemaakt, weet dat het hartstikke leuk is om zo'n schattig huisje in elkaar te zetten. Maar het kan soms moeilijk zijn. Je "muren" breken, het valt uit elkaar, of wanneer het uit de oven komt, zijn van de originele vormen niets meer over. 

Gebakexpert Joyce van Thuis in Taart geeft tips voor een perfect bouwwerk.

Koelen

Of je nu een gingerbread mix gebruikt, of zelf een recept zoekt op het internet, vaak staat in het recept dat je de deeg moet laten afkoelen voordat je ermee werkt. Maak ruimte in de koelkast en geniet tussendoor van een wandeling en een mok hete chocolademelk. 

2x uitrollen

Afhankelijk van het recept of de mix die je gebruikt, kan het deeg na het uitrollen soms nog grof zijn. Wil je liever een glad deeg? Kneed het deeg dan opnieuw goed door, en rol het opnieuw uit. 

Stevige muren

Een goed gemaakt gingerbread huisje kan zelfs jarenlang blijven staan. Maar zijn je dak of je muren te dun, dan breekt het te snel. Maak je deeg 5mm dik. Zo krijg je een stevig bouwwerk, en verbrandt het deeg niet. Koel je deeg goed af voordat je het in de oven doet. Dan blijft het beter in vorm. 

Lijm

Om de muren, het dak en eventuele accessoires te verbinden, kun je het beste royal icing gebruiken. Dat maak je zo:

  • Klop 90g eiwit stijf met een mixer of keukenmachine op medium snelheid.
  • Voeg 600g poedersuiker toe in delen, terwijl je mixer langzaam blijft draaien
  • Voeg 1/2 theelepel citroensap toe en mix op hoge snelheid voor 6 tot 8 minuten, of totdat er stijve punten ontstaan.

De royal icing gebruik je niet alleen om de muren en het dak te lijmen. Je kunt de icing ook gebruiken om patronen te tekenen op de muren en het dak, of om decoratiemateriaal vast te maken. 

Decoreren

Misschien wel het leukste van het hele project is het versieren van het huisje. Je kan patronen maken, snoepjes op het huis plakken, of meer figuren van koek erbij zetten. Hou hierbij wel rekening met de hoogte van het huisje. Een gingerbread man die even groot is als het huisje ziet er vreemd uit. 

Zelf doen?

Krijg je ook spontaan zin in dit gezellige bouwproject? Bij Thuis in Taart kun je alles halen om zelf zo'n schattig huisje neer te zetten. Naast een gingerbread mix kun je 2 sets met vormen voor de huisjes, en schattige suikerfiguurtjes kopen. 

 

 

 

 

 

 

<< Terug naar nieuwsoverzicht