29 jul 2019

Tour de L1mbourg wandeltocht: Sittard-Geleen

Tijdens de Tour de France bracht L1 elke dag een prachtige fiets- of wandeltocht met als startpunt de plaats van waaruit op dat moment de reizende wielertalkshow Tour de L1mbourg werd uitgezonden. Gister was dat Sittard-Geleen.

Voor de laatste aflevering is ter afsluiting een wandelroute geselecteerd. Deze route, die start in het Geleenbeekdal en eindigt in de historische binnenstad van Sittard, willen wij jou natuurlijk niet onthouden!

Omschrijving wandeltocht

Deze wandeling neemt je vanuit het Geleenbeekdal mee naar het historische centrum van Sittard. Dat wordt lekker wandelen in een glooiend decor van boomgaarden, graslanden en hellingbossen. Limburgs genieten dus!

Geleenbeek

Je start de route bij de Biesenhof aan de voet van de Sweikhuizerberg. In deze hoeve kun je genieten van een hapje en een drankje of een ambachtelijke Italiaans ijsje. Vanuit hier wandel je naar Munstergeleen en Sittard. Je loopt bijna de hele tijd langs de lommerrijke Geleenbeek! Langs het kabbelende water is het heerlijk doorstappen. Je geniet hier van de rust en fraaie uitkijkjes.

De Ophovenermolen

Na iets meer dan 5 kilometer wandelen kun je een tussenstop maken bij Buitenplaats De Vief Heringe. Deze gezellige horecalocatie is gevestigd in de Ophovenermolen, een molen waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw. Het huidige gebouw stamt uit de achttiende eeuw. Daarna maak je kennis met het mooie oude centrum van Sittard en vervolgens loop je via Windraak naar Sweikhuizen. Je eindigt je tocht weer aan de voet van de Sweikhuizerberg bij de Biesenhof.

Het leefgebied van de korenwolf

Het Geleenbeekdal is een van de weinige gebieden in Nederland waar de korenwolf nog voorkomt. Deze wilde hamstersoort werd lange tijd met uitsterven bedreigd. Om dat te voorkomen werden de laatste korenwolven opgevangen. Vervolgens werd er een fokprogramma gestart dat heeft gelopen tot 2005. De korenwolven die nu nog te vinden zijn in de Geleenbeekdal komen waarschijnlijk voort uit dat fokprogramma.  

15,52 km | 3:06 uur
| download de route via route.nl

<< Terug naar nieuwsoverzicht