24 jan 2022

Vind jij Kasteel Limbricht ook fantastisch? Stem op het mooiste kasteel van Nederland!

Landgoed Kasteel Limbricht staat op de lijst met mooiste kastelen van Nederland. Op welke plaats? Dat bepaal jij!

De longlist met de 50 mooiste kastelen van Nederland is bekend gemaakt. Ook "ons eigen" Kasteel Limbricht heeft een plek op de lijst bemachtigd. Iedereen mag stemmen om de mooiste kastelen in de top 5 te krijgen. Daarna buigt een deskundige jury zich over de definitieve top 5. 

De kastelen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Van middeleeuwse oorsprong
  • Met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren
  • Gedoopt tot rijksmonument
  • (Regelmatig) geopend voor bezoek (niet alleen de tuinen)

 

Over het kasteel

Het kasteel is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel of -burcht: een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Onder de huidige bebouwing zijn restanten gevonden van een donjon (een woontoren) uit de twaalfde eeuw. Door de eeuwen heen gebeurt er van alles op en rondom het kasteel. 

Tegenwoordig biedt kasteel Limbricht onderdak aan horecagelegenheden, vergader- en feestzalen en een bed & breakfast. De locatie vormt ook het decor voor sprookjesachtige huwelijken en er zijn het hele jaar door  leuke activiteiten. Het terras op de binnenplaats is uitermate geschikt als pauzeplaats tijdens een wandel- of fietstocht in de prachtige omgeving.

 

Heks van Limbricht

Heel Nederland heeft het afgelopen jaar al op afstand kennis gemaakt met het Kasteel. De bestseller De heks van Limbricht van Susan Smit speelt zich af op en om het kasteel, ten tijde van het allerlaatste heksenproces in Nederland. In het boek gaan we terug naar 1674. Entgen Luijten wordt na enkele ongelukkige gebeurtenissen beschuldigd van hekserij. De plaatselijke kasteelheer wil koste wat het kost een bekentenis afdwingen, maar het proces loopt niet zoals gedacht.

Dit verhaal en meer momenten over de geschiedenis van Kasteel Limbricht kun je ook zelf horen tijdens een rondleiding door de burcht. 

 

Vestingstad Sittard 

Een paar maanden geleden had de ANWB ook andere delen van de stad in de kijker. Kasteelpark Born stond op de shortlist voor de leukste uitjes van Limburg 2022. Bij vorige edities sleepte het park de zilveren medaille mee naar huis. 

Het historische centrum van Sittard viel ook in de smaak bij de ANWB-jury. In de lijst met de mooiste vestingsteden van Nederland veroverde het gezellige centrum een plek in de top 5.  

 

Stem

Vind jij Kasteel Limbricht ook fantastisch? Stem op het mooiste kasteel van Nederland!

Breng hier je stem uit

Stemmen kan tot en met 6 maart. Op 6 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. 

<< Terug naar nieuwsoverzicht