19 feb 2020

Zeven feiten over de Kennedy-Mars waar iedere (oud-)deelnemer eens van gehoord moet hebben

Op paaszaterdag 11 april 2020 vindt alweer de 57e editie van de Kennedy-Mars in Sittard plaats. Maar wat weten we eigenlijk over de ontstaansgeschiedenis en het verloop van de oudste Kennedy-Mars van Nederland? Een paar feiten:

1. De Kennedy-Mars komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten   
De ontstaansgeschiedenis van de Kennedy-Mars is sterk verweven met de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963) en zijn broer Robert ‘Bobby’ F. Kennedy (1925-1968).

John F. Kennedy leest in het jaar 1963 een presidentieel bevel uit 1908 van oud-president Theodore Roosevelt. In dit bevel stelt Roosevelt dat een officier van het US Marine Corps over voldoende uithoudingsvermogen dient te beschikken om een afstand van 50 mijl, oftewel 80 km, te voet af te leggen in 20 uur. In een brief aan commandant Shoup vraagt Kennedy zich af of legerofficieren in 1963 nog steeds tot deze prestatie in staat zijn. Ook vraagt hij zich af of de moderne welvaartsmens nog aan het bevel van Roosevelt kan voldoen.

Robert F. Kennedy, de broer van de president, besluit de uitdaging aan te gaan. Samen met nog vier andere personen vertrekt hij op 9 februari 1963. Onderweg haakt iedereen af, behalve Robert. De laatste 15 mijl (ongeveer 24 km) loopt hij dan ook alleen. In 17 uur en 50 minuten loopt hij de tocht uit.

De tocht groeit in de loop der jaren uit tot een waar wandelevenement in verschillende Amerikaanse staten. De populariteit is vooral te danken aan de media. Zo plaatste het populaire Amerikaanse tijdschrift ‘Life’ op de cover van het nummer van 22 februari 1963 de volgende tekst die vervolgens heel de wereld over ging: “THE BIG WALK. Can you do 50 miles? Marines do it, Bobby Kennedy does it, 10-year-olds do it.” 

Op dat moment sloeg de wandelrage ook over naar Engeland. Toen daarvan op de televisie beelden werden vertoond, raakte men ook in Nederland geïnspireerd door de wandeltocht. Het zaadje voor Kennedymarsen in veel Nederlandse plaatsen was daarmee geplant. 

2. De eerste Kennedy-Mars in Nederland werd uitgelopen door slechts tien deelnemers 

Vier tieners van het toenmalige Bisschoppelijk College uit Sittard komen na het zien van de televisiebeelden uit Engeland op het idee om in de paasvakantie ook tachtig kilometer te gaan lopen. Op 20 april 1963 verschijnen uiteindelijk zeven jongens en vier meisjes aan de start. Zonder een vaste route, mobiele telefoons, begeleiding en / of verzorging gaan de scholieren op pad. Slechts één meisje haakt onderweg af. De overige tien deelnemers komen na een wandeltocht van 19 uur moe maar voldaan over de finish. Gelijk wordt besloten om de tachtig kilometer lange wandeltocht volgend jaar te herhalen. De geboorte van de Kennedy-Mars is een feit! Anno 2019 is de Kennedy-Mars Sittard nog altijd de oudste Kennedy-Mars van Nederland. 

3. De Kennedy-Mars is sinds 1963 slechts één keer afgelast 
Het jaar 2001 is een rampjaar voor de organisatie. Door de uitbraak van het MKZ-virus (mond-en-klauwzeer) moet de 39e editie van de wandeltocht drie dagen van tevoren worden afgelast. Voor het eerst sinds 1963 vindt er geen Kennedy-Mars in Sittard plaats, tot grote teleurstelling van de organisatie en deelnemers. Voorzitter Ad van der Loo moet samen met de andere bestuursleden een enorme inspanning verrichten door iedereen van buiten Limburg schriftelijk of telefonisch op de hoogte te brengen van de afgelasting. In de provincie zelf hebben televisie en krant hun werk gedaan. Toch wil niet iedereen zich neerleggen bij het besluit. Bij het krieken van de dag blijken zo’n vijftien deelnemers op eigen houtje aan de tachtig kilometer te beginnen. 

4. De Kennedy-Mars in Sittard is de oudste, maar niet de vaakst gehouden Kennedy-Mars van Nederland 
Door de afgelasting van de Kennedy-Mars in 2001, is de wandeltocht landelijk gezien niet het vaakst in Sittard gehouden. Deze eer behoort nu toe aan de Kennedy-Mars in Someren (Noord-Brabant), die in 1963 eveneens voor het eerst werd gehouden, maar in 2001 wél doorgang kon vinden. In Sittard wordt dit jaar op paaszaterdag dus de 56e editie van de Kennedy-Mars georganiseerd, terwijl in Someren op 6 en 7 juli alweer de 57e editie plaatsvindt. 

5. De motor achter de organisatie van de Kennedy-Mars is al vele jaren de familie 'Van der Loo' 
Als zeventienjarige was Ad van der Loo in 1963 één van de vier initiatiefnemers van de eerste Kennedy-Mars Sittard. Samen met zijn zus Toos behoorde hij ook tot de 11 deelnemers aan die allereerste mars. Na die eerste mars in 1963 werd een comité gevormd voor de organisatie van toekomstige Kennedymarsen. Ad was daarvan de eerste voorzitter en dat is hij onafgebroken gebleven tot en met de 50e editie. In de loop der jaren was er uiteraard wat verloop in het organiserend comité. De vacante plaatsen werden voornamelijk opgevuld door andere Van der Loo’s. Daarbij kon worden geput uit een aanzienlijke groep, het gezin Van der Loo had namelijk 9 kinderen.

6. Gevorderde tachtig kilometer lopers kunnen in aanmerking komen voor de eretitel ‘Kennedy Walker’ 

Wie vijf Kennedymarsen loopt in minstens drie verschillende plaatsen komt in aanmerking voor een ‘Kennedy Walker’ medaille. De resultaten worden bijgehouden middels een stempelkaart die na het succesvol uitlopen van iedere tocht wordt afgestempeld door de desbetreffende organisatie. Volle stempelkaarten dienen ingezonden te worden naar KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) voor registratie.

7. De snelste tijden ooit gelopen bij de Kennedy-Mars in Sittard 
De snelste finishtijd ooit bij de mannen staat op naam van de Belg Dirk Nicque. Hij voltooide de Kennedy-Mars in 1997 in 7 uur, 39 minuten en 28 seconden. Bij de vrouwen is de Nederlandse Marleen Radder tot nu toe de allersnelste. Zij haalde de eindstreep in 1998 na 8 uur, 44 minuten en 30 seconden.

Beeld: de broers Kennedy, cover Amerikaans tijdschrift Life uit 1963, de vier initiatiefnemers van de eerste Sittardse editie van de Kennedy-Mars in 2013 

--

Dit artikel is tot stand gekomen aan de hand van de volgende bronnen: 

www.kennedymars.org/stichting/een-stukje-historie
www.kennedymars.org/overzicht-aller-tijden.pdf 
www.victormennen.nl/site/assets/pdfs/kms/kms2001.pdf 
www.wandel.nl/kennedy-walker-medaille  

Zie ook: Kennedy-Mars Sittard 

<< Terug naar nieuwsoverzicht