27 mei 2020

Coronamaatregelen in stadscentra Sittard-Geleen

In samenwerking met Centrummanagement Sittard en Centrummanagement Geleen neemt de gemeente Sittard-Geleen maatregelen in de centra van Sittard en Geleen om een bezoek aan die centra zo veilig en tegelijkertijd aangenaam mogelijk te maken.

De maatregelen zijn in lijn met de landelijke richtlijnen. 

Winkelend publiek in Sittard zal via stickers op straat geholpen worden om rechts aan te houden in de straten. In een aantal straten in het centrum van Sittard wordt éénrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld, te weten in het Kerkepad, de Gats, de Limbrichterstraat vanaf Local’s richting Markt, de Molenbeekstraat naast Ich en Dich, de Molenbeekstraat vanaf kruising Helstraat tot Limbrichterstaat en de Gruizenstraat. Naast de stickers in de straten worden bij horeca en diverse winkels ook speciale wachtrijstickers geplaatst. 

Op verschillende plekken in Sittard staan tekstkarren met aanwijzingen. Op enkele tientallen plekken in Sittard en meerdere plaatsen in Geleen komen desinfectiezuiltjes waar bezoekers hun handen kunnen schoonmaken.  

Gastheren/gastvrouwen

Tijdens de zaterdagmarkt in Geleen en op drukke dagen in het centrum van Sittard worden gastheren/gastvrouwen ingezet om bezoekers waar nodig te helpen om de 1,5 meter-richtlijnen te volgen en bezoekers bijvoorbeeld te wijzen op de kortste looproute naar een winkel.

Loyaliteitskaart

Om de spreiding van de bezoekers in het winkelgebied van Sittard zo optimaal mogelijk te kunnen bewerkstelligen, wordt een loyaliteitskaart geïntroduceerd. Het centrum van Sittard wordt daarom verdeeld in vier wijken. Bezoekers kunnen, door aankopen te doen bij deelnemende winkels, in elke wijk een sticker verzamelen voor op de loyaliteitskaart. Als de bezoeker alle vier de stickers van de vier wijken heeft verzameld en de kaart heeft ingeleverd bij een deelnemende winkel, maakt hij kans op een cadeaupakket met lokale producten van de stad. Deze actie wordt volledig opgezet en uitgevoerd door Centrummanagement Sittard. 

Regelmatig wordt bekeken of de maatregelen voldoende effect hebben of eventueel bijgesteld moeten worden.

Horeca  

Om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, krijgt de horeca in het centrum van Geleen meer ruimte om terrassen te plaatsen. Dit is onder andere het geval in de Raadhuisstraat en Markt. 

Ook voor de horecaondernemers buiten de centra geldt overigens dat zij hun oorspronkelijke aantal terrasstoelen mogen opstellen mits er steeds anderhalve meter ruimte is voor terrasgebruikers en passanten. 

Gemeente, centrummanagement en horecaondernemers in Sittard hebben vandaag, woensdag 27 mei, een constructief gesprek gevoerd over de gang van zaken rondom de opening van de horeca op 1 juni. Hierover vindt donderdag 28 mei vervolgoverleg plaats.

Ieders verantwoordelijkheid

Met bovenstaande maatregelen draagt de gemeente en het lokale bedrijfsleven bij aan ieders veiligheid en gezondheid. De belangrijkste taak is echter weggelegd bij de bezoekers zelf. Door afstand te blijven houden en drukte te vermijden, kunnen we samen nog lang van onze hernieuwde vrijheid genieten.

--

Beeld: voorbeelden van de vloerstickers die in het centrum van Sittard te zien zullen zijn     

<< Terug naar nieuwsoverzicht