5 jul 2018

“Ik zie mensen hier echt opbloeien”

De Sittardse binnenstad kent vele bijzondere winkels. Plekken waar iedereen welkom is. Om er te werken, te verblijven of om gewoon samen gezellig een kop koffie te drinken. Werkaandewinkel van Maureen Gruisen is zo’n plek.

Waar iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgt om weer mee te doen in de maatschappij.

Elke morgen loopt Maureen vanuit haar bovenwoning aan de Putstraat de trap omlaag naar haar winkel. Haar eigen beslommeringen zet ze graag opzij, voordat ze de deur opent om het vrijwilligersteam hartelijk welkom te heten. Een gemêleerd gezelschap dat samen met Maureen aan het werk gaat in haar gezellige winkel.

Kleine beurs

“Samen verzamelen, sorteren, herstellen of veranderen we tweedehandskleding in ons atelier. In de winkel verkopen we de gewassen en eventueel herstelde kleding voor maximaal 5 euro per stuk. De prijs moet aantrekkelijk zijn voor iedereen met een kleine beurs. Maar ook mensen die zich bewust zijn van de invloed van de kledingindustrie op het milieu, kopen hier heel bewust hun kleding.”

Bedankje

Dagelijks wordt er kleding ingeleverd in de winkel. Iedereen krijgt een van oude restjes stof gemaakt bedankje. Een groentenzak van oude vitrages, een geurzakje met lavendel of een sleutelhanger van stof. “We gooien hier niks weg. Alles wat we binnenkrijgen verwerken we tot iets moois.”

Veilige haven

Werkaandewinkel is niet de enige Sittardse zaak waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om weer mee te doen in de maatschappij. Ook De Apotheek, Sjpassie en Perron 26 werken volgens dit concept. Wat drijft ondernemers als Maureen?
“Met mijn winkel wilde ik een plek creëren waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Ik zie mensen hier echt opbloeien, omdat ze meer zelfvertrouwen krijgen. We spélen hier geen winkeltje, we dóen het echt. Samen hebben we aandacht voor kleding én klant.”

Mensenwerk

Het ondernemerschap was destijds een bewuste keuze voor Maureen. “Ik wilde zelfstandig ondernemer zijn, maar wel met de insteek om andere mensen te helpen weer mee te doen in de maatschappij. Winst maken is niet ons uitgangspunt. Met de opbrengst van de kleding kan ik de kosten dekken. Dat de deelnemende vrijwilliger met een goed gevoel naar huis gaat, daar draait het om!”

https://werkaandewinkelsittard.nl/ 
 


<< Terug naar nieuwsoverzicht