26 apr 2019

Lekker snuffelen in Sittard-Geleen: “Omdat doorgeven beter is dan weggooien”

Nederland ‘ontspult’ massaal. Maar in plaats van weggooien, proberen we steeds vaker herbruikbare spullen een tweede leven te geven. Zo ook in Sittard-Geleen.

Naast diverse lokale initiatieven – denk aan garage sales, snuffel- en vlooienmarkten – huisvest de gemeente meerdere kringloopwinkels. En daar draait het allang niet meer alleen om hergebruik. Maak kennis met een aantal bijzondere, ‘tweedehands’ initiatieven in Sittard-Geleen!

‘Werk maken door hergebruik’

In veel kringloopwinkels krijgen niet alleen spullen, maar óók mensen een tweede kans. Een goed voorbeeld is kringloopwinkel Het Goed (Bis Bis) in Sittard. De missie van Het Goed is ‘werk maken door hergebruik’. Mensen die om verschillende redenen een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt hebben, krijgen bij Het Goed de kans om op een laagdrempelige manier werkervaring op te doen. De speciale begeleidingsmethode van Het Goed is dan ook beloond met de hoogste PSO-certificering, een keurmerk voor sociaal ondernemen.

Hergebruik is duurzaam

Tweedehands spullen die vaak op markten en in kringloopwinkels worden aangeboden zijn kleding, textiel, meubels, huisraad, elektrische apparaten, speelgoed en boeken. Bij Het Goed in Sittard wordt er jaarlijks zo’n 18.000 ton aan gebruikte spullen ingezameld, waarvan momenteel 88% (!) wordt hergebruikt. Om dit percentage nog hoger te krijgen werkt de kringloopwinkel samen met organisaties, bedrijven en gemeenten. Samen leveren zij een belangrijke bijdrage aan een duurzame samenleving.

Mooie initiatieven

De drijvende kracht achter kringloopwinkels, garage sales, snuffel- en vlooienmarkten zijn vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in met als doel de minderbedeelden in de samenleving te helpen. Dit resulteert in mooie initiatieven. Neem De Goede Doelen Winkel (voorheen: ‘de Habbekrats’ in Sittard. De winkel – die louter op vrijwilligers draait – verkoopt tweedehands spullen en doneert een deel van de opbrengst aan goede doelen. Terwijl tweedehands spullen voor een schappelijke prijs over de toonbank gaan, wordt indirect een bijdrage geleverd aan goede doelen als KIKA (Kinderen Kankervrij), de Voedselbank en stichting Dierenlot. Als dat geen win-winsituatie is…

Wil je zelf spullen kwijt?

Dat kan! Bij veel kringloopwinkels kun je gratis tweedehands spullen aanbieden. Voor zware en grote objecten behoort zelfs een (gratis) ophaalservice soms tot de mogelijkheden. Er zijn doorgaans wel enkele voorwaarden verbonden aan hergebruik. Niet alle spullen zijn helaas geschikt om door te verkopen. Over het algemeen geldt dat spullen netjes, schoon en heel moeten zijn. Twijfel je? Neem dan contact op met de betreffende kringloopwinkel.

Wil jij boeken doneren? Kijk dan eens op www.kinderzwerfboek.nl. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

--

Dit weekend in Sittard-Geleen:   
Ook dit weekend zijn er weer een aantal activiteiten in Sittard-Geleen rondom het aanbieden en verkopen van tweedehands spullen. Een overzicht: 

- Koningsdag

Zaterdag 27 april is het Koningsdag! Uiteraard worden er dan op diverse plekken in Sittard-Geleen vrijmarkten georganiseerd. Kijk in ons overzicht van Koningsdagactiviteiten waar je moet zijn en wat er zoal te beleven valt. 

- Snuffelroute door Sittardse wijken 

Liefhebbers van tweedehands spullen kunnen zondag 28 april hun ogen de kost geven in de Sittardse wijken Ophoven, Beekdal en Craavel. Daar wordt de jaarlijkse ‘Snuffelroute’ gehouden. Bewoners uit de wijken verkopen tussen 10.00 en 17.00 uur eigen tweedehands spullen vanuit hun eigen garage of tuin. Het gaat puur om privéverkopen, er is geen plaats voor handelaren of eettentjes. De route met deelnemende adressen is af te halen bij de organisatie, de Éngele van Zitterd-Gelaen, aan de Pastoor Jacobsstraat 16a in Sittard. Toegang is gratis. 

Meer informatie is te vinden op www.evzg.nl  

- Markt van Waarde 

Zondag 28 april wordt er van 11.00 tot 16.00 uur een tweedehands (kleding)markt georganiseerd in Land van Gulick (oude mavo), aan de Engelenkampstraat 25 te Sittard. Naast tweedehands kleding worden er ook gebruikte spullen aangeboden óf nieuwe dingen gemaakt van gerecycled materiaal. Cliënten van stichting Mensen met Mogelijkheden verzorgen de horeca. Er zijn live optredens. Kortom: een gezellig feestje in een sfeervol gebouw! Toegang is gratis.

Neem voor meer informatie contact op met Maureen Gruisen via 06-52165364 of mgruisen@hotmail.com

--

Overzicht kringloopwinkels in Sittard-Geleen: 
 

Snuffelmarkt Lentjheuvel
Einighauserweg 15 
Geleen  
Het Goed Sittard (Bis Bis)
Milieuparkweg 13 
Sittard  
Meubel Depot
Doctor Nolenslaan 151 
Sittard
De Goede Doelen Winkel
Nusterweg 88C 
Sittard 
Used Products
Voorstad 18
Sittard
Tantes Winkelke
Steenweg 19A
Sittard


Ken jij nog meer bijzondere initiatieven in de gemeente Sittard-Geleen die aansluiten bij dit thema? Neem dan contact met ons op.

<< Terug naar nieuwsoverzicht