18 jun 2020

Centrum Geleen eerste studielocatie voor landelijke ontwerpoproep

De gemeente Sittard-Geleen doet samen met de provincie Limburg mee aan de landelijke ontwerpoproep “De woonwijk als noviteit”. Het centrum van Geleen is de eerste Nederlandse studielocatie.

Ontwerpers, planologen en stedebouwkundigen uit heel Nederland worden gevraagd om met creatieve ideeën te komen voor het centrum van Geleen en zo nieuwe wegen te verkennen voor de woon- en leefomgeving van de toekomst.

Levendig

Voor het centrum van Geleen lopen al een aantal concrete vernieuwingstrajecten. Denk hierbij aan de Proeftuin Centrum Geleen en het Stadslab, die met name zijn gericht op het vergroten van de levendigheid en het versterken van de aantrekkingskracht. De ontwerpoproep is een van de externe trajecten van de Proeftuin en kan door een frisse kijk van de deelnemers van toegevoegde waarde zijn voor de bestaande trajecten.

Ideeën

De ontwerpoproep bestaat uit twee fasen. De eerste fase start half juni. Verschillende ontwerpers uit het land werpen in die periode hun blik op het centrum van Geleen. Lokale ontwerpers worden nadrukkelijk gevraagd mee te doen. Op 3 juli krijgen de ontwerpers een rondleiding door het centrum. Na de zomer brengen ze hun ideeën in voor vernieuwend wonen in het centrum van Geleen.

Een deskundige selectiecommissie kiest twee van die ideeën voor verdere uitwerking. Begin 2021 liggen er dan twee voorstellen voor een duurzame verbetering van de woon- en leefkwaliteit in het Geleense centrum. Nadat de voorstellen zijn gepresenteerd, is het aan pandeigenaren en ontwikkelende partijen om met de ideeën aan de slag te gaan en misschien zelfs te verwezenlijken.

Meer informatie over de ontwerpoproep is te vinden op www.bnsp.nl.

<< Terug naar nieuwsoverzicht