5 apr 2022

Ontdek de Plantenbib

Naast boeken, cd's en dvd's kun je nu ook zaden uit de bib halen.

In bibliotheek Ligne en de leeswinkels van De Domijnen tref je voortaan een zadenbieb aan. Het nieuwe initiatief van De Domijnen moet de stad groener maken en de biodiversiteit vergroten. Met de zadenbieb komt een oude traditie eindelijk naar een groter publiek.

Zo werkt het

Bij de bibliotheek mag je gratis zaden van verschillende planten en bloemen lenen. De bedoeling is wel dat je zelf ook zaad meeneemt. Dat hoeft niet meteen. Als je pas begint met het aanleggen van een tuintje, mag je de zaden pas later bij de bib inleveren. Er is namelijk geen maximale uitleentermijn en dus geen boete. 

Wel moet je de naam van de plant en het jaartal waarin je de zaden hebt geoogst op het zakje schrijven. Eventueel kun je ook de omgeving waaruit de plant komt vermelden.  Doen genoeg mensen hieraan mee? Dan ontstaat er vanzelf een grote bibliotheek aan zaden van eetbare planten, sierplanten en wilde planten.

Doneer

Op dit moment zijn tuiniers druk bezig met het inzaaien van nieuwe planten. Daarom is het juist nu leuk om te ontdekken welke zaden er in de bib liggen. Of misschien heb je zelf nog wel een zakje liggen. Door het zaad te delen, krijg je meer afwisseling in je tuin en in je omgeving. 

Bij het oogsten aan het einde van het seizoen kun je best ook een paar zaadjes apart houden. Doneer ze dan opnieuw aan de bibliotheek. Zo komen er steeds meer nieuwe soorten bloemen en planten in onze mooie stad. 

<< Terug naar nieuwsoverzicht