Welkom op dé nieuwe ontmoetingsplek van Sittard

Na jaren van plannen maken, ontwerpen en bouwen is het dan zo ver: vanaf 1 september is Ligne officieel in gebruik. U bent van harte welkom op de nieuwe bruisende ontmoetingsplek van Sittard. Bijvoorbeeld om cultuur te snuiven in het museum, een arthouse film te pakken in het filmhuis. Of rond te snuffelen in de prachtige nieuwe bibliotheek. En een terrasje pikken op het plein aan de schootsvelden kan natuurlijk altijd. “‘k Zie je in Ligne!”

Zuyd Hogeschool

Z’n 3.500 studenten en bijna 400 medewerkers van Zuyd Hogeschool verhuizen naar Ligne. Dat zijn zes opleidingen, een masteropleiding, een aantal post-hbo-opleidingen, avondopleidingen en zeven lectoraten. Hogeschool Zuyd is gevestigd in beide bouwblokken van Ligne. In het Noordblok wordt lesgegeven. Hier liggen de collegezalen, de leslokalen, werkplekken en spreekkamers voor medewerkers. In het Zuidblok ligt de gezamenlijke bibliotheek van Zuyd en De Domijnen, met werkplekken voor studenten.
ligne plein.jpg

Ontmoetingsplek

Behalve de bibliotheek huisvest Ligne ook het filmhuis en Museum De Domijnen. Al deze ‘bewoners’ delen de functies van het nieuwe gebouw. Zo zijn de filmzalen van het filmhuis overdag in gebruik als collegezaal. En zijn de bibliotheek van Zuyd en de stadsbibliotheek tot één bibliotheek samengevoegd. Ook inhoudelijk werken bibliotheek en Zuyd zoveel mogelijk samen, zodat Ligne een unieke en dynamische leeromgeving is met mogelijkheden om kennis en ervaring uit te wisselen. Kortom een plek waar studenten, docenten, lectoren, burgers en bedrijven elkaar makkelijk kunnen ontmoeten.
ligne doorkijk.jpg

Filmhuis De Domijnen

Het nieuwe filmhuis, waar u van woensdag t/m zondag kunt genieten van de betere arthouse films, heeft twee zalen (98 en 55 stoelen) en maar liefst vier voorstellingen per dag. Om 16.10 en 16.15 uur draaien er films speciaal voor studenten van Zuyd, maar ook andere filmliefhebbers zijn welkom. Om 20.00 en 20.15 uur staan de ‘reguliere’ films op het programma. De zondag rond 13.30 en 16.00 uur is gereserveerd voor (kinder)matinees. Na afloop van de voorstellingen kunt u in de foyer natuurlijk genieten van een lekker glas wijn of een kop koffie. Meer info: www.dedomijnen.nl/film
ligne filmhuis.jpg

Hedendaagse kunst De Domijnen

Ook de afdeling Hedendaagse Kunst van Museum De Domijnen is gehuisvest in Ligne. De afdeling is voornamelijk gericht op de internationale avant-garde die een brug slaat tussen de antropologische en kunsthistorische benadering in mondiaal perspectief. Vooral jonge helden en hun oudere artistieke voorbeelden staan hier centraal. Nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en creativiteit zijn belangrijke kenmerken. 

Meer informatie  
ligne algemeen.jpg

Bibliotheek Ligne

Op de benedenverdieping vindt u meer dan 200 tijdschriften- en krantentitels. U kunt deze inzien aan een van de vele leestafels of zithoekjes. Misschien met een kopje koffie of latte machiatto van buurman Coffee Mundo, the Library? Op de begane grond ligt de servicebalie en de geautomatiseerde inname van boeken. De etages 1 t/m 4 zijn voor de jeugd, jongeren en volwassenen. Ook vindt u er een uitgebreide collectie studieboeken, scripties en wetenschappelijke geschriften. Niet allemaal om te lenen, wel om ter plekke te bestuderen. Daarom zijn in de hele bieb (stilte) werkplekken voor individuen en groepen gemaakt. En uiteraard zijn er werkplekken met computer en gratis wifi.
ligne bibliotheek.jpg

Bereikbaarheid en parkeren

Ligne is uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Onder Ligne ligt een openbare parkeergarage met 384 parkeerplaatsen. De bus stopt voor de deur en het station van Sittard ligt op loopafstand. Komt u met de fiets? Die kunt u tijdens de openingstijden kwijt in de fietsenstalling onder Ligne.
ligne overzicht.jpg