Hoger Beroepsonderwijs

Sittard-Geleen huisvest twee HBO-instellingen van hoog niveau: Zuyd Hogeschool en Fontys Hogescholen. Zuyd Hogeschool is ieder jaar weer te vinden in de top van beste hogescholen van Nederland en met de Fontys lerarenopleidingen huisvest Sittard-Geleen nog een opleider van uitmuntende kwaliteit.

Zuyd Hogeschool

Bij Zuyd kun je kiezen uit een groot aantal en kwalitatief hoogwaardige bacheloropleidingen. Er wordt veel waarde gehecht aan persoonlijke aandacht en een goede sfeer. De opleidingslocaties van Zuyd zijn gehuisvest in Maastricht, Heerlen en Sittard.

HBO Keuzegids 2020

In de HBO Keuzegids 2020 zijn 36 bachelor en Associate degree-opleidingen van Zuyd beoordeeld. Een derde deel van deze opleidingen is volgens de Keuzegids 2020 een topopleiding. Zes opleidingen staan op de eerste plaats in hun categorie. Het gaat om de opleidingen Logopedie, Associate degree Facility Management, Built Environment, Docent Muziek, Ergotherapie en Verloskunde. Met 61 punten heeft Zuyd dezelfde overall-score gehaald als vorig jaar. Daarmee heeft Zuyd de vijfde plek in de categorie middelgrote hogescholen in Nederland.

Het opleidingsaanbod

Een opleiding vinden die bij je past is niet eenvoudig, zeker niet als het aanbod zo uitgebreid is! Zuyd Hogeschool biedt 50 bacheloropleidingen aan, elk met haar eigen kenmerken en karakter. Aankomende studenten kunnen tijdens open dagen en / of proefstudeerdagen kennis maken met het opleidingsaanbod, de locatie en docenten van de opleiding.

Opleidingsaanbod Sittard

Het opleidingsaanbod in Sittard staat weergegeven in het overzicht hieronder. Benieuwd naar het totaaloverzicht? Klik dan hier.    

Bachelor 
 Accountancy
 Bedrijfseconomie
 Business Studies
 Business Studies (deeltijd)
 Commerciële economie
 Finance & Control
 HBO Rechten / Hogere Juridische Opleiding
 Leraar basisonderwijs
 People and Business Management
 Social Work


Ook in het aanbod:

Master Personal Leadership in Innovation and Change  
Associate Degree   Commercieel Management (Ad)
Prebachelor Prebachelor voor vluchtelingen
zuyd hogeschool.jpg

Fontys Hogescholen

Fontys Hogescholen verzorgt een breed palet aan opleidingen in het hoger beroepsonderwijs in Limburg en Noord-Brabant. De focus ligt op bacheloropleidingen en door de overheid bekostigde masteropleidingen. Een hoog kwaliteitsniveau staat daarbij voorop.

Fontys staat voor groei door aandacht en uitdaging: Denk Groter. Bij Fontys geloven ze in unieke talenten. In studenten en medewerkers met persoonlijke ambities. Ze zijn betrokken, werken met passie en brengen zo het beste in studenten en medewerkers naar boven. Persoonlijke groei stimuleren door elkaar aandacht te geven, te prikkelen en uit te dagen groter te denken.

Samen met haar studenten streeft Fontys naar excellentie. Fontys levert uitstekend en inspirerend onderwijs, erkend door werkgevers en anderen in onze omgeving. Hoog gewaardeerd door studenten en medewerkers. De Fontysorganisatie kenmerkt zich door korte lijnen en door mensen met een sterk gevoel van betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid. Dichtbij het onderwijs, want dat staat centraal.

De opleidingen van Fontys

Fontys Lerarenopleiding, Fontys Hogeschool Pedagogiek en de Nieuwste Pabo (een samenwerking tussen Fontys en Hogeschool Zuyd) zijn sinds 2012 onder één dak gehuisvest. Het moderne gebouw aan de Mgr. Claessensstraat ligt pal naast de schouwburg en op minder dan vijf minuten loopafstand van het station en het centrum van de stad. De Fontysinstituten in Sittard zijn kleinschalig van opzet, studenten leren elkaar snel kennen en voelen zich thuis bij de opleiding. De studenten worden er opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs, leraar basisonderwijs en pedagoog.

Lerarenopleiding

Bij de lerarenopleiding van Fontys word je opgeleid tot leraar in het voortgezet onderwijs. Je kunt leraar worden in de volgende vakken: Aardrijkskunde, Geschiedenis, Nederlands, Duits, Engels, Algemene Economie, Bedrijfseconomie, Techniek, Natuurkunde en Wiskunde. Bij Fontys leiden ze de best mogelijke docenten op. Natuurlijk omdat ze vinden dat elke leerling recht heeft op een hele goede docent, maar vooral ook omdat je als goede docent het mooiste beroep ter wereld hebt. Herinner jij je niet een goede docent die vol passie les kon geven en heel leuk omging met de leerlingen? Zo’n rolmodel heeft Fontys voor ogen gedurende jouw opleiding! Fontys biedt ook voltijd masteropleidingen aan voor Nederlands, wiskunde en Engels. Deze zijn door de Keuzegids Masters 2018 uitgeroepen tot de beste van Nederland.
 
Meer over de Lerarenopleiding 

Leraar basisonderwijs: De Nieuwste Pabo

De Nieuwste Pabo leidt op voor leraar basisonderwijs. Met het diploma kun je lesgeven in het primair onderwijs van groep 1 tot en met 8. Direct na de start van je studie sta je al voor de klas. We vinden het namelijk heel belangrijk dat je zelf het onderwijs ontdekt. In theorie maar zeker ook in de praktijk! Aan het einde van de opleiding ben je geen ‘duizendpoot’ die overal een beetje verstand van heeft. Leerkrachten van de Nieuwste Pabo zijn professionals, gespecialiseerd in een specifieke leeftijdscategorie, inhoud en werkomgeving. Talenten moet je benutten. Daarom biedt de Nieuwste Pabo ook excellentietrajecten zoals de Academische Pabo aan. Check hiervoor de website!

Meer over de Nieuwste Pabo

fontys.jpg

Pedagogiek

Pedagogiek is de ontwikkeling van kinderen en jongeren, en de rol daarin van ouders en opvoeders. Als student Pedagogiek leer je om, samen met ouders, leraren of opvoeders, de ontwikkeling van kinderen of jongeren te stimuleren. Tijdens de opleiding werk je aan beroepsproducten door middel van projecten, daarnaast krijg je trainingen in observeren, rapporteren, gesprekken voeren en samenwerken. Je kunt ook kiezen voor de opleiding leraar Pedagogiek je leert dan hoe je jouw vak (pedagogiek) kan overdragen aan leerlingen in het middelbaarberoepsonderwijs (ROC’s).

Meer over Pedagogiek