menu in
Scholing

Onderwijs

Sittard-Geleen kent een groot aanbod van uitstekend onderwijs; basisonderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar onderwijs en mbo- en hbo-opleidingen. Opleidingen in Sittard-Geleen scoren bovendien vaak hoog op de nationale en internationale ranglijsten. In een klein gebied is er een grote keuze aan top onderwijs.

Basisonderwijs
In Sittard-Geleen vind je veel kleinschalig en kindvriendelijk basisonderwijs met weinig wachtlijsten, dankzij een hoge dichtheid van scholen. De combinatie met een veilige leefomgeving zorgt ervoor dat kinderen hier veilig en zelfstandig tussen school en huis pendelen.

Van openbare basisscholen, bijzonder onderwijs, vrije scholen tot scholen voor speciaal onderwijs: de keuze in basisscholen dichtbij huis is groot. 

Overzicht basisonderwijs Sittard-Geleen

Voortgezet onderwijs
De middelbare scholen in Sittard-Geleen bieden landelijk erkende topkwaliteit, met internationaal onderwijs, ook voor native speakers. Ondanks dat diverse middelbare scholen in de top van beste scholen van Nederland staan, zijn er geen wachtlijsten. 

Bijzonder is de Trevianum scholengroep. De afdeling gymnasium van deze school is door het weekblad Elsevier in 2007 uitgeroepen tot het beste gymnasium en hoorde in 2013 en 2014 tot de 10 beste van Nederland. DaCapo College scoorde hoog op haar vmbo-K en vmbo-GT opleidingen. 

Middelbaar onderwijs
Graaf Huyn College (vmbo, havo, vwo) 
Dacapo College (vmbo) 
Trevianum (havo, vwo) 
Scholing
Mbo / Middelbaar beroepsonderwijs
Leeuwenborgh Opleidingen verzorgt beroepsonderwijs vanuit Sittard en Maastricht. ROC Leeuwenborgh biedt veel verschillende opleidingen aan, op allerlei niveaus en voor verschillende doelgroepen. Naast  Leeuwenborgh beschikt ook het Arcus College over een groot aanbod aan MBO-opleidingen.

Hoger beroepsonderwijs
De hogescholen in Sittard-Geleen bieden kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Zuyd Hogeschool is reeds twee keer verkozen tot de beste grote hogeschool van Nederland. Fontys behoort tot een van de grootste hoger onderwijsinstellingen van Nederland met een onderwijsaanbod in bijna alle sectoren.  

Zes opleidingen van Zuyd hebben in de Keuzegids HBO 2019 een kwaliteitszegel met de kwalificatie ‘excellent’ en zijn daarmee een topopleiding. Het gaat om de opleidingen Hotelmanagement, Docent Muziek, Fysiotherapie, Ergotherapie, Logopedie en Verloskunde. Bij Fontys zijn diverse lerarenopleidingen en pedagogiek als beste beoordeeld en voorzien van het kenmerk 'topopleiding'.

Meer weten over opleidingen? Zie Studeren.
@inpaginahtml@