Onderwijs

Sittard-Geleen kent een groot aanbod van uitstekend onderwijs; basisonderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar onderwijs en mbo- en hbo-opleidingen. Opleidingen in Sittard-Geleen scoren bovendien vaak hoog op de nationale en internationale ranglijsten. In een klein gebied is er een grote keuze aan top onderwijs.

Basisonderwijs

In Sittard-Geleen vind je veel kleinschalig en kindvriendelijk basisonderwijs met weinig wachtlijsten, dankzij een hoge dichtheid van scholen. De combinatie met een veilige leefomgeving zorgt ervoor dat kinderen hier veilig en zelfstandig tussen school en huis pendelen.

Van openbare basisscholen, bijzonder onderwijs, vrije scholen tot scholen voor speciaal onderwijs: de keuze in basisscholen dichtbij huis is groot. 

Overzicht basisonderwijs Sittard-Geleen

Voortgezet onderwijs

De middelbare scholen in Sittard-Geleen bieden landelijk erkende topkwaliteit, met internationaal onderwijs, ook voor native speakers. Ondanks dat diverse middelbare scholen in de top van beste scholen van Nederland staan, zijn er geen wachtlijsten. 

Middelbaar onderwijs

Graaf Huyn College (vmbo, havo, vwo) 
Dacapo College (vmbo) 
Trevianum (havo, vwo) 

scholing_klein.jpg

Mbo / Middelbaar beroepsonderwijs

Het VISTA college verzorgt beroepsonderwijs vanuit Sittard en Maastricht. VISTA college biedt veel verschillende opleidingen aan, op allerlei niveaus en voor verschillende doelgroepen. Het VISTA college is ontstaan uit een fusie tussen Leeuwenborgh opleidingen en Arcus college.

Hoger beroepsonderwijs

De hogescholen in Sittard-Geleen bieden kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Zuyd Hogeschool is reeds twee keer verkozen tot de beste grote hogeschool van Nederland. Fontys behoort tot een van de grootste hoger onderwijsinstellingen van Nederland met een onderwijsaanbod in bijna alle sectoren.  

In de HBO Keuzegids 2020 zijn in totaal 36 bachelor en Associate degree-opleidingen van Zuyd beoordeeld. Een derde deel van deze opleidingen is volgens de Keuzegids 'een topopleiding'. Zes opleidingen staan op de eerste plaats in hun categorie. Het gaat om de opleidingen Logopedie, Associate degree Facility Management, Built Environment, Docent Muziek, Ergotherapie en Verloskunde. Met 61 punten heeft Zuyd dezelfde overall-score gehaald als vorig jaar. Daarmee heeft Zuyd de vijfde plek in de categorie middelgrote hogescholen in Nederland.

Kijk ook eens naar...