Spelen en opgroeien

Speeltuinen zijn belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Een goed ontworpen speelplaats helpt kinderen hun sociale en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Groot, klein, beheerd of onbeheerd: Sittard-Geleen telt maar liefst 170 speelvoorzieningen waar kinderen zich optimaal kunnen uitleven. 

Beheerde speeltuinen

Speeltuin Thienbunder

Speeltuin Thienbunder in Sittard is een unieke speelplek met een mooie ligging tussen de bomen, waardoor je je bijna in het bos waant. Je vindt er voldoende schaduwplekken, maar op mooie dagen kun je ook volop van de zon genieten. Speeltuin Thienbunder heeft maar liefst vijftig gecertificeerde speeltoestellen bestemd voor kinderen t/m 12 jaar. 

Monseigneur Canoystraat 1, Sittard  
www.speeltuinthienbunder.com     
FB: Speeltuin Thienbunder

Speeltuin De Roetsj Limbrichterveld - Sittard

Speeltuin de Roetsj in Limbrichterveld is de ideale locatie voor uitstapjes, kinderfeestjes en schoolreisjes. De speeltuin beschikt voor kinderen in de leeftijdscategorie van 1 t/m 12 jaar over 35 speeltoestellen, variërend van een kabelbaan, klimtoren, integratiecarrousel en nog veel meer. Daarnaast zijn er mogelijkheden om met zand en water bezig te zijn en staan er fietsjes. 

Huntstraat 1, Sittard 
www.de-roetsj.nl 
FB: Speeltuin De Roetsj Limbrichterveld

Speeltuin De Paddestoel

Speeltuin de Paddestoel in Born combineert klassieke en moderne speeltoestellen. Hierdoor is het ouderwetse karakter van een gezellige speeltuin behouden gebleven. Een garantie voor speelplezier. Let op: speeltuin De Paddenstoel is nog zeker tot 13 juni 2020 gesloten. 

Florianstraat 3A, Born  
www.speeltuindepaddestoel.nl 
FB: Speeltuin de Paddenstoel

Speeltuin Miranaburg

Speeltuin Miranaburg is een sociale ontmoetingsplek in de wijk Lindenheuvel (Geleen) waar kinderen t/m 12 jaar gebruik kunnen maken van zo'n dertig toestellen. Daarnaast is er een grote zand-waterplek, een kleine zandbak en een aparte speelhoek voor peuters. Overige faciliteiten: terras, winkeltje en toiletten.  

Rafaëlstraat 11-13, Geleen 
www.speeltuinmiranaburg.nl 
FB: Speeltuin Miranaburg

speeltuin_sjoepienoe.jpg

Speeltuin Sjoepienoe

In de speeltuin Sjoepienoe valt er van alles te beleven voor de kinderen. Zo kunnen ze zich uitleven op een groot klimrek, is er een kabelbaan en staan er diverse schommels. Tijdens het buitenspeelseizoen worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Jan Steenstraat 1A, Sittard 
FB: Speeltuin Sjoepienoe

Speeltuin De Sjteinakker

Speeltuin De Sjteinakker in Geleen Zuid biedt al ruim 50 jaar speelplezier aan kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

Ruysdaellaan, Geleen 
FB: Speeltuin de Sjteinakker

Speeltuin ’t Weike

Speeltuin ’t Weike is een kleinschalige en gezellige speeltuin in Geleen met de leukste wipkippen, schommels en klimrekken. De speeltuin werkt momenteel aan een grootschalige herinrichting / renovatie. 

Eloystraat 1A, Geleen  
www.speeltuintweike.nl 
FB: Speeltuin ’t Weike

Houd bij een bezoek aan een beheerde speeltuin rekening met het betalen van entree (€0,50 - €1,- p.p.). Kijk op de website of Facebookpagina van de betreffende speeltuin voor de actuele tarieven en openingstijden.  

Speelvoorzieningen

Daarnaast vind je in Sittard-Geleen ook veel kleinschalige speelvoorzieningen. Deze fijne speelplekken komen vaak samen met de buurt tot stand of worden beheerd door een hiervoor speciaal opgerichte stichting.

Speeltuin Lutterade

Speeltuin Lutterade is gerenoveerd. In september 2019 vond de feestelijke heropening plaats. De faciliteiten in de speeltuin zijn geschikt voor kinderen t/m 12 jaar. Dankzij de aanwezigheid van bomen zijn er ook op zomerse dagen genoeg schaduwplekken te vinden.  

Dr. Ariënsstraat / Thorbeckestraat, Geleen 
www.speeltuin-lutterade.nl  
FB: Speeltuin Lutterade

Speeltuin ’t Ruiberke

Speeltuin ’t Ruiberke is geschikt voor kinderen t/m 12 jaar. Je vindt er toestellen om te glijden, klimmen, wippen, schommelen, zwaaien, draaien, hangen, slingeren en je kunt er met zand spelen. 

Langs de Veestraat, Obbicht  
FB: Speeltuin ’t Ruiberke 

speeltuinen.jpg

Speeltuin Het Chrysantenveld

Een kleinschalige speeltuin in de wijk Lindenheuvel in Geleen. Inclusief speelweide en kinderboerderij.  

Portonnekuilstraat, Geleen
FB: Het Chrysantenveldje te Geleen

Veel speeltuinen zijn afhankelijk van vrijwilligers die zich willen inzetten voor onderhoud, toezicht en het organiseren van activiteiten. Wil jij hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact op met de betreffende organisatie / buurtvereniging / stichting.