Waterrijk

Geleenbeekdal

Ontdek deze groene parel en het leefgebied van de korenwolf. Wandel langs boomgaarden, graslanden en hellingbossen. Langs de Geleenbeek vind je poelen, heggen en graften. Je kunt er speuren naar ijsvogels en naar de tot de verbeelding sprekende maretak.

Maasvallei

Op de grens van Nederlands en Belgisch Limburg ligt de Maasvallei, een magisch landschap met de Maas als architect. Hier stroomt een levende rivier met vele gezichten. Kolkende watermassa in wintertijd of rustiek stromend in de warme zomermaanden. De uiterwaarden zijn elk seizoen weer anders, hier kun je heerlijk struinen over veepaadjes en grindruggen. De oevers zijn nog mooier wanneer je ze bewondert vanuit een kano. Kanoën op de Grensmaas is avontuurlijk en rustgevend. Er zijn verschillende kanoverhuurbedrijven en opstapplaatsen. Langs de rivier vind je fraaie plassen, moerassen, bloemrijke graslanden en grillige rivierbossen. Je kunt hier heerlijk uitwaaien tijdens een wandeling of fietstocht.

Struinen door de grillige natuur
In het gebied mag je buiten de paden zwerven. Houd tijdens het struinen wél voldoende afstand (25 meter) tot de konikpaarden en Gallowayrunderen die in het gebied grazen. Voor hun rust én voor je eigen veiligheid.

Water in de grachten

Na een lange voorbereiding en een unieke ondergrondse boring stroomt er nu weer water naar de Sittardse grachten aan de Begijnenhofwal en de Dominicanenwal. De realisatie was een technisch hoogstandje, ongekend in Nederland: een boring met een diameter van een meter onder de stad door en dat over een lengte vaWatn meer dan 400 meter! Daarmee is een stukje historie teruggebracht in de oude Sittardse binnenstad. Aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. 

volopwater_klein.jpg