18 okt 2021

Hoe kies jij de beste Lederhosen of Dirndl?

Zeg je Wiesnfest of Oktoberfest? Dan zeg je Lederhosen en Dirndls. Henk Steuns van Hendriks Mode vertelt hoe je net die ene set vindt die jou perfect staat.

Zodra je de winkel binnenloopt, merk je het al: dit is dé winkel voor fans van het Oktoberfest en het Wiesnfest. Je luistert naar Oostenrijkse dansband terwijl je door de winkel richting de boog van bierpullen loopt. Heel even verlaat je Sittard, en waan je je in Beieren. Glanzende koebellen hangen boven een houten kassa. De rekken hangen vol met Lederhosen, Dirndls en alle accessoires die daarbij horen.

Maar hoe weet je nu welke je moet nemen? Het lijkt eenvoudig, zegt Henk: "Je kiest gewoon wat het beste past." In de realiteit is het een beetje moeilijker dan dat. "Je moet het echt in de winkel komen passen. Als je tien verschillende online zou kopen, moet je ze waarschijnlijk allemaal terugsturen. Iedere Lederhosen zit net iets anders. Als klanten hier komen, kunnen we beter afstemmen."

Vier tips voor de perfecte Wiesn-outfit

  • Investeer in een mooi exemplaar dat bij jou past. Het is traditionele klederdracht voor een feest, geen carnavalskostuum.
  • De Lederhosen of Dirndl moet nauw aansluiten op jouw lichaam.
  • Koop een set (Lederhosen, blouse en sokken, of Dirndl, blouse en sokken), of zoek goed naar een traditioneel uitziende blouse en de juiste sokken.
  • Koop zoveel mogelijk in de winkel. Iedere outfit heeft een andere pasvorm, dus het is even zoeken voordat je de juiste vindt. Online shoppen is hier niet handig.

Kwaliteit

Heb je eenmaal de juiste set gevonden, dan kun je jaren vooruit. Een echte lederhosen is op zijn minst van wildbok- of geitenleer gemaakt. Een soepel, duurzaam leer dat jarenlang meegaat en zich steeds beter naar je lichaam vormt. "Maar de echte fans gaan voor Hirsch (hertenleer). Lederhosen van hertenleer worden zelfs vaak doorgegeven aan de volgende generatie." Net daarom raadt Henk ook aan om zo veel mogelijk de bruinleren versie te kopen. Ieder jaar komt er wel een nieuw soort stiksel, of een nieuwe trend, maar die klassier blijft nog jaren goed.

Trends

De zoektocht naar die perfecte outfit voor het Wiesnfest is dus maatwerk. Schrikt de prijs mensen dan niet af? Henk: "Nee, zelfs de jongere generatie heeft geen boodschap meer aan een synthetische karnavalsversie. Wel zien we dat de kortere modellen (tot net boven de knie) het populairste zijn bij de jongere generatie. Bij de Dirndl's zien we dan weer dat veel klanten dit jaar kiezen voor kanten blousjes onder de jurk."

Een andere trend wordt ingegeven door het weer. "Omdat het koud wordt, zien we dit jaar dat de bijpassende colberts en de omslagdoeken dit jaar heel goed gaan. Ook nemen veel mannen dit jaar een gilet. Dat is lekker warm als je nog even over de kermis wil lopen, maar op het festivalterrein zelf krijg je het wel warm genoeg."

Romantische knopen

Het vinden van een passende Dirndl is ook een uitdaging. "Ook hier moet alles mooi aansluiten. Als de Dirndl ergens te strak of te los zit, staat hij al niet meer." Henk legt uit dat de perfecte pasvorm al begint bij het juiste ondergoed. Een push-up beha is daarbij de eerste stap. De kleur en het design van de dirndl kies je zelf, net als het witte blousje eronder. "Dit jaar zien we wel meer kant dan andere jaren".

Een belangrijk aspect waar je op moet letten is de knoop van het schortje, zegt Henk. "Een knoop aan de linkerkant betekent dat je single bent, en open staat voor een nieuwe relatie. Knoop je het schort rechts, dan ben je al gelukkig met iemand." Ook is er een knoop voor weduwen (achter je rug) en eentje om aan te geven dat je maagd bent, of niet open staat voor een relatie (vooraan in het midden). "Mensen die voor het eerst hier komen, letten er niet op. Toch is het altijd leuk om mee te geven. En kom je diezelfde mensen later tijdens een feest tegen, dan weet je zeker dat het schort goed geknoopt is."

Optredens

Behalve tijdens het Wiesnfest en het Oktoberfeest in Sittard, dragen mensen deze kledingstijl tijdens huwelijken in Oostenrijkse stijl, feesten en concerten, bijvoorbeeld van de band Wir sind Spitze! Hendriks is al jaren sponsor voor de band. "De kleding die zij dragen tijdens het Oktoberfeest en het Wiesnfeest komt van onze winkel. We hebben zelfs een tijdje Spitze!-kleding in ons assortiment gehad. En nadat zij sneakers droegen tijdens een optreden, vroegen klanten er ook ineens naar. 

Ook stoppen ieder jaar weer mensen bij Hendriks die op weg zijn naar het Oktoberfest in Munchen. "Dan stopt hier in de buurt ineens een bus vol toeristen uit Braband, die zich van top tot teen laten kleden. Ons aanbod is minstens zo groot als dat van winkels in Munchen." 

Wil je zelf ook in stijl naar het Wiesnfest? Reis dan snel naar het gezellige Lederhosenland op de Rijksweg Noord 22 in Sittard.

<< Terug naar nieuwsoverzicht