1 jun 2016

Dimitri Palmen: “de juiste keuze”

Automatiseerder BCT verruilde in 2015 Amstenrade voor Sittard-Geleen. Na dertig jaar van de landelijke dorpsomgeving naar de dynamiek van de stad; voor de 180 medewerkers toch een overgang.

“Gelukkig heeft niemand spijt gehad van de verhuizing”, zegt directeur Dimitri Palmen.

De keuze voor het voormalige gemeentelijk bestuurscentrum aan het Hub Dassenplein in Sittard was voor de buitenwereld een verrassing. De Smart Services Campus in Heerlen werkt als een magneet voor veel ICT-bedrijven. “We hebben ook serieus gekeken naar Heerlen,” zegt Dimitri Palmen, zestien jaar werkzaam voor BCT waarvan sinds 2012 als directeur, “en verschillende opties bestudeerd. Net als in Maastricht overigens, maar er was telkens wel iets wat niet beviel. De huurprijzen, gebrek aan parkeerplekken, de indeling van het gebouw, de bereikbaarheid, verbouwkosten, contractbepalingen. Hier in Sittard-Geleen vielen de puzzelstukjes in elkaar. We hebben alle medewerking gekregen. Dit gebouw zit ons als gegoten en past bij ons bedrijfsfilosofie en plannen.”

Vier locaties

Belangrijkste reden voor de verhuizing was de verspreiding van de mensen over verschillende locaties. BCT groeide sinds de oprichting in 1985 door zes ICT-pioniers uit tot een van de grootste automatiseerders in Zuid-Limburg, gespecialiseerd in softwareontwikkeling, documentbeheer en informatieverwerking. “Met als gevolg vier locaties in een straal van tien kilometer. Onhandig, daarom waren we al langer op zoek naar een plek om de activiteiten te bundelen. Omdat we landelijk werken, hebben we ons ook georiënteerd op de omgeving van Utrecht. Een optie die snel afviel gezien onze groeiende belangen in België en Duitsland. We hebben kantoren in Lanaken en Aken en dan is Zuid-Limburg de beste locatie. Bovendien zouden veel van onze medewerkers niet mee verhuizen naar het westen. Goede mensen met langdurige dienstverbanden willen we niet kwijt.”

Talent

Dat zou strategisch ook geen goede zet zijn in een tijd dat automatiseerders weer schreeuwen om goedopgeleide mensen. “Dat klopt”, beaamt Dimitri Palmen. “Wij weten gelukkig nog altijd talent aan ons te binden. Er is genoeg aanwas vanuit de Universiteit Maastricht en vanuit Zuyd Hogeschool. Ongemerkt zitten we midden op een kennis-as als je Aken en Hasselt meetelt. We begeleiden permanent stagiaires die na het afronden van hun opleiding regelmatig in dienst treden bij ons. Verder kent BCT weinig verloop. Mensen werken hier graag. De mix van ervaring en jong talent is belangrijk om de ontwikkelingen in de branche bij te houden en liefst nog vóór te blijven. Er verandert zo veel zo snel. Wat je vandaag ontwikkelt is bij wijze van spreken morgen al verouderd. Wij zijn voortdurend bezig met nieuwe partnerships, met het bouwen van platforms en nieuwe businessmodellen. Informatie moet altijd en overal beschikbaar zijn, zowel privé als zakelijk. Gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Dat zijn de uitdagingen waar we voor staan.”

In de binnenstad van Sittard

Met de verhuizing naar de binnenstad van Sittard wordt het werken bij BCT nog aantrekkelijker, meent de directeur. “Zeker weten. We hebben de kantine afgeschaft, onze mensen kunnen nu even lekker de stad in voor een broodje en wat ontspanning. Het werk als programmeur of ICT’er is erg intensief. Op een afgelegen bedrijventerrein is niets te halen en Amstenrade, hoe mooi ook, is niet meer dan een dorp. Een werknemer werkt liever in een stad. Verder is ons bedrijf nu veel beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Handig voor de medewerkers, maar ook voor onze relaties en klanten. We werken veel voor overheden die we graag hier ontvangen. Gelukkig was ook het aantal parkeerplaatsen in de garage pal voor de deur geen probleem.”

Flexibel

Met de verhuizing naar het gitzwarte gebouw is BCT meteen overgestapt op het systeem van flexibele werkplekken. “Veel van onze mensen zijn voortdurend onderweg of bij klanten. Zij hebben geen vaste werkplek en werken veel vanuit thuis. Dit gebouw leent zich bijzonder goed voor dit systeem. En er is nog voldoende ruimte hoewel we niet direct van plan zijn om sterk in medewerkers te groeien. We zoeken het meer in strategische partnerships met kleine specialistische bedrijven. Dat is de huidige trend: zelfstandige professionals die diensten en kennis leveren en geen behoefte hebben aan vaste dienstverbanden. Daar spelen we op in, ook met onze producten en oplossingen.”

Verkopen

Dimitri Palmen woont zelf in Voerendaal, maar is Sittard-Geleen in het afgelopen jaar meer en meer gaan waarderen. “Een stad die veel te bieden heeft. Ik heb veel mooie plekken ontdekt, je kunt er prima eten en winkelen en er zijn veel mooie evenementen, een theater, bioscoop, musea, enzovoort. Nooit geweten eigenlijk. Sittard-Geleen mag zich best wat beter verkopen, denk ik dan. Met de vestiging van Zuyd in Ligne wordt de stad nog levendiger en aantrekkelijker. Voor een bedrijf als BCT niet onbelangrijk. We hebben met Sittard-Geleen de juiste keuze gemaakt.

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen