1 jun 2017

Igor Stel: rasechte ondernemer in Kasteel Limbricht

Zijn eerste centen als ondernemer verdiende Igor Stel op een feestje als clown. Nu is hij manager van Kasteel Limbricht.

Na de overname van de exploitatie van Kasteel Limbricht afgelopen april bestiert de geboren Holtummer ruim twintig jaar verder vier bedrijven met ruim twintig mensen op de loonlijst en op topdagen honderd oproepkrachten aan de slag.

Op 6 juli opent Kasteel Limbricht de poorten. Ingrijpend gerenoveerd tot een sfeervolle pleisterplaats met restaurant, feestzalen, conferentieruimtes, café, bowling en terras. En met een eigen bakkerij, groenten- en kruidentuin, charcuterie en forellenkwekerij. Nieuw leven dus voor de eeuwenoude kasteelhoeve waarop verschillende ondernemers hun tanden stukbeten.

Deuren open

Waarom zou het Igor Stel wel lukken om er een succesvol bedrijf van te maken? “Kijk om je heen”, zegt hij tijdens een snelle en enthousiaste rondleiding terwijl de metselaars, timmerlieden en installateurs alle zeilen bijzetten om de deadline van 6 juli te halen. “Dit zijn toch unieke gebouwen op een prachtige plek. Het kasteel, de hoeve, de Tiendschuur. Alleen een beetje onderkomen, stoffig en oubollig geworden in de loop der jaren. Niet uitnodigend. Wij halen er de bezem door, verwijderen alle niet-authentieke troep en zetten de deuren open. Met respect voor de historie. Ik geloof er heilig in dat Kasteel Limbricht weer gaat leven.”

Igor Stel wil het niet hardop zeggen, maar het kasteel heeft een ondernemer met durf nodig. En moed kan hem niet ontzegd worden. Al op jonge leeftijd stort hij zich in de horeca en vrijetijdsmarkt. Met de verhuur van popcornmachines, springkussens, draaimolens en andere artikelen legt hij de basis voor de Entertrain Group, gespecialiseerd in het organiseren van evenementen en verhuur. Een keten van vier restaurants volgt plus een paintballcenter in zijn woonplaats Echt en een klimparcours in de Heelderpeel.

All in Echt

In 2006 verkoopt hij een aantal activiteiten om de aankoop van het kartcentrum in Echt te financieren. “Het kartcentrum van Jos Verstappen inderdaad. We hebben dat uitgebreid tot All in Echt met een groot aantal attracties en andere activiteiten. Karten is populair, maar met warm weer is er niets te doen op de kartbaan. Nu trekken we een veel breder publiek en is er altijd leven.” Even later voegt Igor Stel nog een pareltje toe aan de kralenketting: een outdoor speeltuin voor de jeugd, ook in Echt. “Ook succesvol ja. De jeugd wil wel degelijk buiten spelen, spannende dingen doen”, zegt de nu 39-jarige vader van twee jonge dochters. “Natuurlijk heb je de pretparken, maar in deze speeltuin bouw je hutten en dammen, graaf je kuilen en ben je in de natuur. Heerlijk. Ik hou van natuurlijke authentieke dingen.”

Social return

Dat komt ook tot uiting in Kasteel Limbricht dat hij nu huurt van de Stichting Kasteel Limbricht. Het complex gaat voor een slordige 3,5 ton op de schop. Wandjes worden gesloopt of verplaatst, plafonds, vloeren en muren aangepakt. Een nieuwe keuken, bakkerij, meubilair, bowlingbaan. “Ja, het is wel wat meer dan de bezem erdoorheen halen. Dit moet een aantrekkelijke pleisterplaats worden voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Topkwaliteit met behoud van geschiedenis.

Vroeger was dit een zelfvoorzienende kasteelhoeve. Dat wil ik deels terugbrengen. We gaan onze eigen groenten en kruiden verbouwen. Fruit betrekken we van boeren uit de directe omgeving, net als het vlees en het graan voor het brood dat we zelf gaan bakken. Natuurlijk zijn dat investeringen, maar in de exploitatie gaan we mensen van de PSW inzetten. Mensen die moeilijk aan werk komen. Ik denk dat ze hier heel goed kunnen functioneren. Social return dus die haalbaar is door de subsidies. Zo snijdt het mes aan verschillende kanten.”

Bemoeien

Vier bedrijven. Is Igor Stel niet bang om de regie te verliezen? Nu al rinkelt de telefoon onophoudelijk en verstuurt hij het ene appje na het andere. “Geen probleem”, klinkt het zelfbewust. “Ik doe zeker niet alles alleen. Op sleutelfuncties zitten mensen die ik honderd procent vertrouw en zaken  uitstekend regelen. Tegelijk wil ik wel aan het stuur zitten. Deze renovatie doen we in eigen beheer, met verschillende zelfstandige bedrijfjes met goede vakmensen. Ik overleg wel heel veel met de architect, maar ik ben iemand die zelf de keuzes wil maken. Zo hebben we in Frankrijk een grote partij eikenhout voor een mooie prijs weggehaald. Perfect voor de vloeren, betimmering van de bars en zo nog wat toepassingen. Ook een eigen idee: het vlonderterras op de binnenplaats. En de wolk van wijnflessen in het restaurant waar het licht doorheen schijnt. Ondernemen is durven, weg van de geijkte paden en stappen.” En zaken verbinden. “Ook dat. Mijn vier bedrijven vullen elkaar aan. De mensen zijn flexibel inzetbaar, voor feesten en partijen huren we uiteraard de eigen producten. We spreken veel doelgroepen aan, het hele jaar door. Daardoor zijn we minder afhankelijk van seizoenen en conjunctuur.”

Geprikkeld

Voorlopig heeft Igor Stel de handen vol. Of heeft hij nog meer plannen? “Ik ben altijd op zoek naar kansen, uitdagingen. Zeker als mensen zeggen dat iets niet kan, raak ik geprikkeld. Ongetwijfeld begin ik de komende jaren nog met wat nieuws. Zelf zit ik niet graag stil, dan kan ik beter meteen in de kist gaan liggen.

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen