24 okt 2018

Van ‘Mancave’ naar brouwerij!

Fred Penners is milieukundige en adviseert namens de overheid bedrijven hoe ze energie kunnen besparen. Maar bier is zijn echte passie.

Sinds eind augustus van dit jaar ligt zijn eerste brouwsel, Fonto, bij de plaatselijke supermarkt in Munstergeleen en bij enkele speciaalzaken. “Na 100 jaar heeft ons dorp weer een eigen brouwerij.”

Van 'Mancave' naar brouwerij

Nederland, zeker Limburg, telt honderden hobbybrouwers en bierclubs. Fred Penners richtte er zelf een op in zijn woonplaats Munstergeleen, de Stichting Brouwboerderij. Vorig jaar besloot hij zijn hobby en passie in een professioneel jasje te gieten. “Omdat ik, als ik later achter de geraniums zit, mezelf niet het verwijt moet maken dat ik het nooit geprobeerd heb”, zegt hij in zijn ’mancave’ achter zijn sfeervolle huis. Daar brouwt hij al jaren smaakvolle, speciale biertjes met graan, kruiden en water. “Bier brouwen is het mooiste wat er is. Je kunt oneindig experimenteren met smaken en het is een drank die al duizenden jaren gemaakt wordt. Ik heb me jaren verdiept in de geschiedenis, tientallen boeken en archieven doorgespit, alles gedeeld in onze Stichting Brouwboerderij. En nu wil ik het commercieel proberen.”

Pannes

Makkelijker gezegd dan gedaan. “Er komt heel wat bij kijken als je officieel bier wilt brouwen op commerciële basis. De regels zijn streng, je hebt te maken met belastingen, btw en accijnzen. Met certificeringen ook. Ik heb altijd gezegd dat ik puur biologisch bier wil brouwen. Dan moet je aan nóg meer verplichtingen voldoen. Vervolgens is de grote vraag waar en hoe te produceren. Thuis heb ik een houtgestookte ketel van maximum 75 liter en een halfautomatische ketel van twintig liter. Daar kom je niet ver mee. Na lang zoeken heb ik in het Belgische Westmeerbeek een brouwerij gevonden die met mijn eerste recept de eerste duizend liter heeft gebrouwen. Fonto, een Weizen met een lekker fris zuurtje. Puur biologisch, gebrouwen met oergranen die momenteel alleen in Friesland geteeld worden.  Ja, ik doe geen concessies. Duurzame productie is een absolute voorwaarde. Daarom schaf ik ook geen eigen installaties aan. Er is nog zo veel capaciteit bij brouwers.”

Niche

Volgende uitdaging: het bier verkopen. “Dat bleek makkelijker dan gedacht. De plaatselijke Plus-supermarkt in Munstergeleen heeft me een kans gegeven en enkele slijters in en rond Sittard leggen de flesjes in de rekken. Ook hebben zich al restaurants en cafés gemeld, onder wie Tapperie De Gats in Sittard. Er is behoefte aan eerlijke streekproducten. Biologische productie van bier is een gat in de markt tussen al die andere merken en soorten.”

Ontwikkelen

De eerste partij van 1000 liter was snel verkocht. “Tja, hoe nu verder. Ik wil meer bieren gaan ontwikkelen. Een eigen flesje, etiket, logo en dopje hebben we al. Nu nog een speciaal glas. Werk genoeg aan de winkel. Of we ooit kunnen leven van Pannes? Wie zal het zeggen. Ik ga er wel voor. De start is in ieder geval uitstekend.” Naast Pannes telt Sittard-Geleen nog drie brouwerijen: De Menkes, Ambrass, en InBier. Meer informatie ook op http://www.brouwboerderij.nl en www.pannes.nl.

<< Terug naar nieuwsoverzicht

Meer nieuws over Sittard Geleen