23 jan 2020

Gemeente Sittard-Geleen verkoopt rijksmonumenten Mariahof en Ophovenerhof

De gemeente Sittard-Geleen heeft drie panden verkocht. Het betreft de rijksmonumenten Mariahof en Ophovenerhof in Sittard, en het schoolgebouw aan de Geenstraat in Geleen.

De rijksmonumentale Mariahof in de Sittardse wijk Overhoven wordt verkocht en gaat na een grootscheepse verbouwing dienst doen als zorgcomplex. Koper is de Maastrichtse ontwikkelaar Jupieter, die overigens ook het schoolgebouw aan de Geenstraat in Geleen heeft verworven. De Ophovenerhof in de Sittardse wijk Ophoven, ook een rijksmonument, is verkocht aan de zittende huurder.

Met name de verkoop van Mariahof en de op stapel staande renovatie is volgens wethouder Pieter Meekels (vastgoed) een al heel lang gewenste ontwikkeling. ,,Dat het gebouw al vele jaren leegstond met alle gevolgen van dien was met name de buurtbewoners een doorn in het oog. De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om het monument in ere te herstellen, maar die initiatieven leden allemaal schipbreuk. Daarom ben ik nu extra blij dat we er in zijn geslaagd om een koper te vinden voor dit pand” aldus Pieter Meekels. De restauratiekosten en asbest- en bodemsanering van het in slechte staat verkerende pand komen voor rekening van de nieuwe eigenaar.

Jupieter, die tijdens een biedingsprocedure in 2019 het hoogste bod uitbracht, wil in de Mariahof zorggerelateerde functies onderbrengen. De gesprekken hiertoe met zorgaanbieders zijn in een vergevorderd stadium, zegt Juliën Pijpers van Jupieter. Een belangrijke vervolgstap is het presenteren van een totaalplan met respect voor het rijksmonument, dat aansluit bij de wensen van de zorgaanbieders en past binnen de wijk Overhoven. Verder is er een plan de campagne gemaakt om de asbest te saneren en de verdere achteruitgang tegen te gaan. Pijpers verwacht dat nog dit voorjaar de benodigde vergunningen kunnen worden aangevraagd. ,,Zodra we dat doen, zullen we ook de omwonenden informeren over onze plannen,” laat de uit Maastricht afkomstige ontwikkelaar weten.

Jupieter heeft ook het schoolgebouw aan de Geenstraat in Geleen gekocht. Het pand wordt nu verhuurd. De bestaande huurovereenkomsten worden door de nieuwe eigenaar gerespecteerd. Er zijn nog geen concrete plannen voor een nieuwe ontwikkeling op die plek.

Net als aan de Geenstraat verandert er bij de Ophovenerhof nauwelijks iets. De Stichting Ophovenerhof, die als huurder al gevestigd is in de Ophovenerhof aan de Molenweg in Sittard en daar dagbesteding en woonbegeleiding organiseert, koopt nu het gebouw dat net als de Mariahof een rijksmonument is. Daardoor is er voor de stichting een grote stap gezet naar de continuïteit van de aanbieding van de zorg.

De totale verkoopopbrengst van de drie panden bedraagt 1,4 miljoen euro. Alle drie de panden stonden op de lijst van niet-strategisch vastgoed van de gemeente Sittard-Geleen.

--

Foto: archiefbeeld Mariahof

<< Terug naar nieuwsoverzicht