27 jan 2020

Onthulling Holocaustmonument 'Levenslicht' bij Toon Hermans Huis

Op maandag 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daarbij stilgestaan.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Sittard-Geleen is van 27 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' te zien in de Rozentuin van het Toon Hermans Huis aan de Paardestraat in Sittard. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. De Holocaust heeft in Sittard-Geleen maar liefst tweehonderd slachtoffers gemaakt.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in onze gemeente wordt gemist.

Onthulling

Op 27 januari om 17.15 uur wordt Levenslicht onthuld bij het Toon Hermans Huis door burgemeester Sjraar Cox. Het tijdelijke monument is zichtbaar vanaf de Stadswal.

Meer informatie

--

Foto: Marco de Swart

<< Terug naar nieuwsoverzicht