16 dec 2019

Restauratie toren St. Petruskerk in Sittard binnenkort van start

De toren van de St. Petruskerk / Grote kerk krijgt binnenkort een opknapbeurt. De gemeente Sittard-Geleen verstrekt een eenmalige subsidie van €112.500 voor de restauratiewerkzaamheden.

Restauratiebehoefte

Uit een inspectie van Monumentenwacht Limburg is gebleken dat de St. Petruskerk in Sittard een restaurantiebehoefte heeft. Zowel in de toren als het schip zijn herstelwerkzaamheden nodig. Het mergelwerk in de 83 meter hoge toren zal als eerste worden gerestaureerd, om verdere schade door inwatering en bevriezing te voorkomen. Daarnaast zullen er metselwerkzaamheden worden uitgevoerd.

De restauratie komt het stadsbeeld van Sittard ten goede: "Het is van groot belang om dit belangrijke rijksmonument in stand te houden", zegt wethouder Jos Bessems. "Sittard is al sinds de late Middeleeuwen van verre te bewonderen dankzij de iconische verschijning van de St. Petruskerk. Het is vanzelfsprekend dat we willen bijdragen om dit staande te houden.”

Financiering

Voor de instandhouding en restauratie van de St. Petruskerk wordt gebruik gemaakt van de BRIM (Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten)- subsidie van het Rijk en het Provinciale ‘Kerkenprogramma 2016-2019’. De totale restauratiekosten bedragen naar verwachting €1.500.000. De helft van dit bedrag is bestemd voor de restauratie van de toren. Naast een verwachte gemeentelijke subsidie van 15 procent, dragen ook de Provincie Limburg, het Bisdom Roermond en de parochie bij aan de kosten. De Provincie Limburg betaalt de helft van de kosten aan de toren, het Bisdom Roermond levert een bijdrage van 20 procent en de parochie ontfermt zich over de resterende kosten. 

Het verlenen van de subsidie levert een belangrijke bijdrage aan Zitterd ReviSited, waarbij onder meer het historisch karakter van de binnenstad wordt versterkt.

<< Terug naar nieuwsoverzicht