26 mrt 2021

Unieke zonnepanelen op Dempsey Residence in Sittard-Geleen

Een nieuwe kunstvorm die uniek is in Nederland. De gerenoveerde Dempseyflat in de wijk Limbrichterveld in Sittard-Geleen krijgt twee gigantische zonnepanelen waarop prachtige kunstwerken te zien zijn.

De twee zijgevels van de Dempseyflat krijgen elk honderd zonnepanelen. Met een speciale folie worden metershoge schilderijen aangebracht op de zonnepanelen. Voor de realisatie werkte woningcorporatie Wonen Limburg samen met architect Frans Wijnen. Via Limburgs Dagblad vertelt Wijnen: „Om de acht verdiepingen hoge witte gevels van de flat op te fleuren dachten we direct aan zonnepanelen, omdat je er hier veel meer kwijt kunt dan op het dak. De in totaal tweehonderd exemplaren zijn goed voor een opbrengst van 16.000 kWh per jaar, waardoor een groot deel van de flatbewoners maandenlang voorzien kan worden van energie.”

Kunst
Voor het ontwerp van de kunstwerken werd streetartist Marcus Debie uit Sittard erbij betrokken. Het is een nieuwe kunstvorm die nog niet eerder in Nederland is uitgevoerd. Eerder maakte Debie kunstwerken op flats en viaducten met spuitbussen. Zijn werk voor de Demspeyflat wordt geprint op een speciaal soort stickerfolie. In juni wordt gestart met de uitvoering. 

Duif en vlinder
Op de flat verschijnen kunstwerken met een duif en een vlinder. De duurzame aspect en de verbinding van mens en natuur zijn in het kunstwerk verweven. Debie vertelt via De Limburger dat hij daarom heeft gekozen voor een overwegend groene achtergrond, met op het ene schilderij een duif en het andere een vlinder. Bovendien staat de duif symbool voor vrede en herinnert ons eraan dat Limburg al 75 jaar bevrijd is. De vlinder die zijn vleugels uitslaat, symboliseert vrijheid. 

Bekijk de kunstwerken in onderstaand filmpje:
Bron: Limburgs Dagblad

Foto's en video: FWP Architectuur

<< Terug naar nieuwsoverzicht