Een duik in kunst en cultuur

Ontdek Museum De Domijnen


Museum De Domijnen  is een relatief jong museum voor hedendaagse kunst en stedelijke historie en archeologie. Vol nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en creativiteit worden hier de geschiedenis van stad en streek en de nieuwste ontwikkelingen in de internationale hedendaagse kunst getoond.

Hedendaagse kunst De Domijnen

De afdeling hedendaagse kunst van Museum De Domijnen is gehuisvest in Ligne. Met meer expositieoppervlakte en meer faciliteiten voor bezoekers. In de afgelopen 20 jaar heeft het museum een prachtige eigen collectie hedendaagse kunst opgebouwd. Veel van deze kunst staat in depot omdat in het ‘oude’ gebouw alleen maar wisseltentoonstellingen mogelijk waren. Dat gaat nu veranderen. Zeker bij de openingstentoonstelling: ‘Collectie in Actie’. Deze collectie (schilderijen, fotografie, video, sculpturen, installaties) is het best te omschrijven als maatschappijkritische kunst. Kunst die onderwerpen als natuur, ecologie en duurzaamheid, vrijheid van meningsuiting, democratie, racisme en wereldbeelden aan de kaak stelt.

De afdeling Stedelijke Historie & Archeologie zich met een voorliefde voor een volkenkundig perspectief op heden en verleden van de stad en de regio. Bovendien is hier de vaste collectie archeologische en historische voorwerpen te zien en er is een speciale multimediastraat voor jongeren.

De afdeling Stedelijke Historie & Archeologie is gevestigd in een voormalige negentiende eeuwse stadsschool in het historische hart van Sittard.

Meer over informatie het museum en programmering vind je hier

museum de domijnen sittard.jpg

Pinkpop Expo

Jaarlijks vindt rond Pinksteren in Landgraaf het legendarische popfestival Pinkpop plaats. Pinkpop staat in het Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival. Het is nu ook mogelijk om Pinkpop het hele jaar door te beleven. Buro Pinkpop heeft in Geleen, de bakermat van het festival, namelijk een vaste expositie die te bezoeken is. Pinkpop Expo neemt u mee terug in de tijd van het prille begin van Pinkpop. Bekijk legendarische foto’s van de vele bezoekers of artiesten als Mick Jager, Sting, Bono en vele anderen of ga achteruit zitten in de Pinkpop bioscoop voor de echte Pinkpop beleving. Naast de foto’s en videobeelden vindt u in de Pinkpop Expo ook historische documenten zoals eerste begrotingen, oude contracten van bands, vergunningen en briefwisselingen. U krijgt zo een idee van hoe het organiseren van een popfestival er in de beginjaren van Pinkpop aan toe ging. Voor de fans van Pinkpop zal de tentoonstelling elke vrijdag geopend zijn van 14.00 uur tot 17.00 uur. Een must see voor de Pinkpop fans van vroeger én voor die van vandaag! 

Meer informatie over Pinkpop Expo

Pinkpop-expo.jpg

Galerieën

Kunstliefhebbers kunnen in de vele galerieën en ateliers hun hart ophalen. Het aanbod is divers en boeiend.   

Het Stadslab

Het Stadslab is de broedplaats en kweekvijver voor creatieve ondernemers in Sittard-Geleen en de regio. Het Stadslab is gericht op verschillende disciplines binnen de creatieve industrie: beeldende kunst, podiumkunsten, film, fotografie en video, muziek, architectuur, design, radio & tv, nieuwe media, journalistiek en literatuur, cultureel erfgoed en ambachtelijke kunst. Mensen die werkzaam zijn binnen deze sector kunnen zich aansluiten bij het creatief netwerk van Het Stadlab.

Kunstwerken in de omgeving

Sittard-Geleen heeft ook heel veel zichtbare kunst in de openbare ruimte. Op de website van Ontdek Sittard-Geleen vind je informatie, beeldmateriaal en meer informatie over de kunstwerken in de stad.

atelier.jpg