Ontdek Sittard-Geleen op de fiets!

Wie denkt aan fietsen in Zuid-Limburg, denkt vaak aan het beklimmen van de vele heuvels die de regio rijk is. Sittard-Geleen heeft voor recreatieve fietsers echter veel meer te bieden dan alleen heuvels. Ontdek de uitgestrekte Maasvlaktes, afgewisseld door charmante Limburgse kerkdorpjes met historische bezienswaardigheden. Of steek de Maas over naar Belgisch Limburg met het voetveer in Grevenbicht. Wij hebben een aantal afwisselende fietsroutes voor je op een rij gezet!

Historisch Sittard-Geleen

De historie van Sittard is nog voelbaar tot diep in de kern. In het centrum vertellen de schitterende kerken, de middeleeuwse stadswallen en de stoere muren van fort Sanderbout het verhaal van de stad. Deze fietsroute toont je ook de aantrekkelijke omgeving, zoals de prachtige natuur op de Duitse grens en het dorpje Limbricht met zijn statige kasteel. Aan de gezellige markt van Sittard liggen talloze gezellige restaurantjes om iets lekkers te eten. Deze interessante fietsroute begin je bij de Sportzone in Sittard en is goed te volgen via de aaneengeschakelde fietsknooppunten.

31,5 km | Download de route
fietsroutes_historischebinnenstad.jpg

Fietsen door RivierPark Maasvallei

De Maas vormt zo’n 40 kilometer lang de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Aan beide kanten van deze Grensmaas valt voor fietsers veel te beleven. Je treft er prachtig natuurschoon aan en historische kerkdorpjes. Het gebied langs de Grensmaas is omgedoopt tot RivierPark Maasvallei. Beide Limburgen hopen hiermee de natuur via een grensoverschrijdende samenwerking beter te kunnen beschermen. En terecht! Het landschap bestaat hier uit een prachtige aaneenschakeling van agrarische velden, rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen en uiterwaarden. Optimaal genieten vanaf het zadel. 

37,2 km | Download de route
48,32 km | Download de route
fietsroutes_rivierparkmaasvallei.jpg

Drielandenroute Sittard-Geleen

Pak op een mooie dag de fiets, parkeer de auto bij de Sportzone in Sittard en ontdek tijdens deze prachtige fietsroute een bijzonder gebied door drie landen! Op deze grensoverschrijdende route begeef je je op de beroemde fietspontjes over de Maas. Vaartijden veerpontje 't Vaerke Onderweg zie je de prachtige natuur van het Limbrichterbos en RivierPark Maasvallei. Pauzeren kan bij Landgoed Kasteel Limbricht of op de altijd gezellige Sittardse Markt. 

37,1 km | Download de route
fietsroutes_drielandenroute.jpg

Mijnroutes door Sittard-Geleen

Limburgers zijn trots op hun rijke mijnverleden. Overal in de streek zijn de sporen van deze bloeitijd nog terug te zien. Tijdens het Jaar van de Mijnen (2015) werd het dan ook hoog tijd om deze interessante herinneringen aan elkaar te rijgen tot fietsroutes die je dichter bij deze kenmerkende geschiedenis brengen. Visit Zuid-Limburg biedt twee fietsroutes aan die de meest waardevolle mijnherinneringen uit de omgeving van Sittard-Geleen laten zien. De route ‘langs mijn en water’ (21,4 km) brengt je naar Geleen, Stein en Urmond. De route ‘de Maurits en haar kleinkinderen’ (46,9 km) leidt langs het oude bastion Fort Sanderbout, de zeven voetvallen op de feeërieke Kollenberg in Sittard en de Pinkpop Expo. Beide routes starten op de gezellige Markt van Geleen. 

21,4 km | Download de route 
46,9 km | Download de route 
fietsroutes_mijnroutes.jpg

Grensoverschrijdende natuurgebieden

De omgeving van Sittard bestaat zowel uit kleinschalige groene natuurgebieden als uit sfeervolle dorpjes en steden. De perfecte combinatie van natuur en cultuur voor fietsliefhebbers die liever niet kiezen tussen deze twee werelden. Deze route brengt je onder andere langs Limbricht, Einighausen, Munstergeleen en Geleen. Onderweg passeer je veel bezienswaardigheden, waaronder Kasteel Grasbroek in Guttecoven. De Biesenhof in Geleen vormt een uitstekende pauzeplaats tijdens deze wat langere fietstocht. 

64,97 km | Download de route 
fietsroutes_grensoverschrijdend.jpg