Stadbroekermolen

Aan de stadsrand bij natuurgebied Schienswei, ligt demonumentale Stadbroekermolen. Hertog Willem van Gulik gaf in 1582 een vergunning voor de bouw van deze watermolen. Vanaf 1846 werd de familie Roufs eigenaar. Zij verhandelden hun tarwe en roggemeel door heel Zuid-Limburg, België en Duitsland en vervingen het waterrad in 1907 door een turbine met maalinrichting. Later in de 20e eeuw raakte het complex in verval.  In 1990 werd het echter in oude glorie hersteld, inclusief de waterkundige aandrijvingen. Nu is het een sfeervolle locatie voor feesten en vergaderingen. Op zondag kunt u er terecht voor een bezichtiging en heerlijke Limburgse vlaai.

www.stadbroekermolen.nl
stadbroekermolen sittard geleen.jpg

Ophovenermolen

De geschiedenis van de Ophovener Molen gaat terug tot in 1348.  In die tijd was de molen een graanmolen, onderdeel van de er tegenover gelegen Ophovenerhof. Later werd de molen gebruikt als oliemolen en in de 19e eeuw werd hij weer omgebouwd naar korenmolen. Einde 1973 besloot de stichting Jacob Kritzraedt tot aankoop, waarna een uitgebreide restauratie volgde. Na een tweede restauratie in 1998 kan de molen weer als vanouds draaien, aangedreven door de kracht van de Geleenbeek. In het historische pand is nu restaurant De Vief Heringe gevestigd met een prachtig tuinrestaurant, waar u volop kunt genieten van diverse lekkernijen.

Meer info
ophovener sittard geleen.jpg

De Biesenhof

De Biesenhof is een typisch Limburgse carréhoeve aan de rand van Geleen, in een prachtig wandelgebied langs de Geleenbeek. De eerst bewaard gebleven documenten over de Biesenhof stammen uit 1259, toen de Duitse Orde hier een commanderij stichtte. In 1468 werd het in gebruik genomen als pachthoeve. In 1795, tijdens de Franse bezetting, werd de Biesenhof aan particulieren verkocht. Tot aan de jaren zeventig in de vorige eeuw is hij in handen geweest van verschillende families. Daarna raakte hij in verval. Eind 2004 is de hoeve gerestaureerd en omgetoverd tot een horecagelegenheid, waar het goed toeven is na een mooie wandeling of fietstocht.

www.biesenhof.nl
de biesenhof sittard geleen.jpg