Groene parels

Sittard-Geleen kent een grote veelzijdigheid aan parken, bossen, weides en valleien. Samen vormen deze 'groene parels' een walhalla voor natuurliefhebbers. Het natuurschoon in en rondom Sittard-Geleen is veelal vrij toegankelijk als recreatiegebied. Er is een uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets-, en mountainbikeroutes aanwezig. 

Parken

Stadspark Sittard 
Het Stadspark van Sittard is een echt ‘mensenpark’. Bij de eerste zonnestralen vind je hier al kinderen die met hun ouders genieten bij de eendenvijver, jongeren die lekker een balletje trappen op de evenementenvlakte en vissers die geduldig naar hun dobber staren langs de roeivijver. Water staat dan ook centraal in dit heerlijke groene park. Behalve de vijvers, vind je hier de stroomgebieden van de Geleenbeek en Molenbeek.

Burgemeester Damenpark 
In Geleen ligt het Burgemeester Damenpark. Ook dit park ligt centraal gelegen en heeft veel natuurschoon te bieden. Het park is ideaal voor een korte wandeling of om lekker uit te rusten. In het voorjaar en in de zomer vinden in het park diverse evenementen plaats. 
Damenpark.jpg

Bossen

Absbroekbos 
Het Absbroekbos is nu natuur, maar een paar jaar geleden was het een landbouwgebied. Het ligt tussen Sittard, Geleen en Munstergeleen. Dit gebied leent zich uitstekend voor een wandeling met de hond, een rondje hardlopen of een picknick met het gezin. De Geleenbeek heeft hier opnieuw haar weg gevonden en slingert weer door dit mooie landschap. Het Absbroekbos is opgenomen als onderdeel van het natuurgebied het Geleenbeekdal en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. 

Danikersbos
Over de weg van Geleen naar Schinnen kom je langs het Danikerbos. In de voormalige steenfabriek van Plinthos vind je tegenwoordig een natuurinformatiecentrum dat zeer de moeite waard is. Ook het Danikerbos zelf mag je zeker niet overslaan. De paden slingeren langs naald- en loofbomen, hooilandjes en een bronbosje. Langs de veldwegen liggen boomgaarden met laagstamfruitbomen, omgeven door windhagen. In het vroege voorjaar kun je in het beekdal veel vogels, zoals de bonte specht, tegenkomen. Ook de ijsvogel laat zich hier steeds vaker zien, net als de kleine zeldzame zeggekorfslak.

Limbrichterbos
Aan de uiterste noordrand van het Limburgse lössgebied vind je het prachtige Limbrichterbos. In het bos staan overwegend loofbomen van meer dan 75 jaar oud. Op sommige plaatsen worden populieren, robinia’s en esdoorns verwijderd, om ruimte te maken voor van oudsher voorkomende struiken en kruiden. In het bos groeien planten als gevlekte aronskelk, bosanemoon en muskuskruid. In het vogelrijke bos broeden onder meer de fluiter, nachtegaal, wielewaal en tjiftjaf. Buizerd en havik bezoeken het bos regelmatig. Het beheer is erop gericht de hoeveelheid dood hout te vergroten.
wandelen.jpg
Memoriebos
Het Memoriebos bovenop de Sittardse Kollenberg biedt mensen de gelegenheid om een blijvende herinnering te creëren door het planten van een boom. Bijvoorbeeld voor een geboorte, huwelijk, jubileum of een overlijden. De as van een overledene uitstrooien in het bos mag ook. Daardoor is het memoriebos echt een bos met een ziel. De aanleg van het bos helpt ook mee om het gebied groen te houden en om de mensen bij de natuur te betrekken. 

Schwienswei
De Schwienswei is een natuur- en recreatiegebied aan de noordelijke stadsrand van Sittard. Hier komen de  de Geleenbeek, de Roode beek en de Molenbeek samen. De Schwienswei bestaat uit een loofbosgebied, afgewisseld met akkers, weilanden, beekjes en een visvijver. Omdat de Schwienswei grenst aan het Duitse natuurgebied Tüdderner Fenn, komen er relatief veel wilde dieren voor in dit natuurgebied. 

Windraak-Hondskerk
Windraak-Hondskerk is een natuur- en recreatiegebied ten zuidoosten van Munstergeleen. Het is een klein wandelparadijs met bijzonder veel routes, ook voor de mountainbiker. Bekende wandelpaden zijn het Pieterpad en het Pelgrimspad. Je loopt er door bossen, holle wegen en langs kikkerpoeltjes en weides met veldkruisen waar dassen en korenwolven voorkomen. In het gebied ligt ook een heemtuin. 

RivierPark Maasvallei

Op de grens van Nederlands en Belgisch Limburg ligt RivierPark Maasvallei, een magisch landschap met de Maas als architect. Hier stroomt een levende rivier met vele gezichten. Kolkende watermassa in wintertijd of rustiek stromend in de warme zomermaanden. De uiterwaarden zijn elk seizoen weer anders, hier kun je heerlijk struinen over veepaadjes en grindruggen. Langs de rivier vind je fraaie plassen, moerassen, bloemrijke graslanden en grillige rivierbossen. Je kunt hier heerlijk uitwaaien tijdens een wandeling of fietstocht. De Maas oversteken naar België? Maak gebruik van veerpont 't Veerke in Grevenbicht. 
RivierPark Maasvallei.jpg