6 leuke wandelroutes in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen is favoriet bij veel wandelaars door de vele bossen, parken en stadstuinen. In de prachtige omgeving vind je verschillende wandelroutes. We hebben samen met Visit Zuid-Limburg 6 leuke wandelroutes in Sittard-Geleen op een rij gezet! 

Historische Stadswandeling Sittard (3 km)

Wie de historische binnenstad van Sittard bezoekt, proeft de sfeer van het historisch verleden. De gezellige eeuwenoude binnenstad met de markante monumentale bouwwerken ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. Heerlijk uitrusten in een van de verborgen Stadstuinen. En de slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust. Tijdens de Stadswandeling ontdek je de meest interessante verhalen over het oude Sittard. De binnenstad ontdekken met een Stadsgids maakt de dag al helemaal bijzonder.
  
Download de route
wandelen_sittardgeleen_binnenstad.jpg

Rivierpark Maasvallei (10,1 km)

Tussen de Maas en het Julianakanaal ligt de wondermooie omgeving van Grevenbicht en Obbicht. Dit gebied maak deel uit van het waterrijke en prachtige Rivierpark Maasvallei. Een magisch landschap met de Maas als architect. Je ontdekt tijdens deze wandeling de pittoreske Maasdorpjes Obbicht en Grevenbicht met hun eigen charme en identiteit. De Maas en de groene bossen in deze fraaie omgeving zorgen al snel voor een vakantiegevoel. De route is makkelijk te volgen via de groene paaltjes. Even heerlijk uitwaaien!  

Download de route
wandelen_sittardgeleen_rivierparkmaasvallei_grevenbicht_obbicht.jpg

Van Stadspark naar Stadspark (10,3 km)

Een ideale wandeltocht voor de beginnende wandelaar. Je ontdekt tijdens deze route beide Stadsparken in Sittard-Geleen. De route start in het monumentale Stadspark in Sittard. Bij de eerste zonnestralen vind je hier al kinderen die met hun ouders genieten bij de eendenvijver, jongeren die lekker een balletje trappen op de evenementenvlakte en vissers die geduldig naar hun dobber staren langs de roeivijver. Water staat dan ook centraal in dit heerlijke groene park. De route gaat vervolgens langs de geliefde Geleenbeek. Langs de Geleenbeek vind je poelen, heggen en graften. De schitterende Pater Karel Kapel in Munstergeleen is zeker een bezoekje waard. De route wordt afgesloten in het Burgemeester Damenpark in Geleen. Ook dit park ligt centraal gelegen en heeft veel natuurschoon te bieden.

Download de route
wandelen_sittardgeleen_stadspark_paterkarel.jpg

De Danikerbergroute (7,7 km)

In dit gebied beginnen de Limburgse heuvels. En wat voor heuvels! De Danikerbergroute laat je genieten van een eeuwenoud en uniek natuurgebied. Steile bospaadjes brengen je naar hoger gelegen gebied, waar je vervolgens kunt genieten van verrassende vergezichten. Onderweg kom je naast boomgaarden ook de Geleenbeek tegen en passeer je visvijver de Driepoel. De route is te volgen via de gele (ring)paaltjes. Parkeren kan bij de Biesenhof in Geleen.

Download de route 
wandelen_danikberbergroute.jpg

Swentibold Rollenroute (7,8 km)

De ideale route voor het hele gezin! Ook deze route gaat deels door het fraaie Rivierpark Maasvallei. Je ontdekt het wonderschone Limbrichterbos en Kasteelpark Born. Dit dierenpark leent zich uitstekend voor een uitstapje met de kinderen. Op een steenworpafstand van Kasteelpark Born ligt Kasteel Limbricht. Een bijzonder mooi kasteel met een geschiedenis die teruggaat tot ver in de 10e eeuw. Kasteel Limbricht is favoriet bij Bourgondiërs. In Het Proeflokaal kun je genieten van een veelzijdige Bourgondische kaart. Kasteel Limbricht werkt met dagverse en lokale producten die worden bereid in eigen charcuterie en keuken, aangevuld met groenten en kruiden uit de groentekas en kruidentuin van het kasteel.

Download de route
wandelen_sittardgeleen_swentibold_limbricht_born.jpg

Sint Rosaroute (13,8 km)

Echt een aanrader! De Sint Rosaroute begint in het Limburgse plaatsje Schinnen en gaat door de prachtige omgeving helemaal tot de eeuwenoude Markt in Sittard. De wandeltocht is sprookjesachtig mooi en de Sint Rosakapel heeft vooral bij zonnig weer een magisch aanzicht. Om de Stadspatronesse Rosa te bedanken voor het verdrijven van de pest werd door de Sittardse bevolking in 1671 de Sint Rosakapel gebouwd. De route is te volgen via de grijze (ring)paaltjes. Historische panden, kerken, kloosters en prachtige gevels sieren de eeuwenoude binnenstad van Sittard en brengen de wandeltocht tot een prachtig einde. Het knusse marktplein is ideaal om na de tocht de wandelbenen eens heerlijk te laten rusten. Je kunt hier genieten van Limburgse lekkernijen, maar je kunt er ‘de wereld rond’ wat betreft lunch en dinermogelijkheden.

Download de route
wandelen_sittardgeleen_sintrosa_binnenstad.jpg

Heemtuinroute (8,0 km)

Dit gebied is het ontdekken meer dan waard. Vanaf de Windraak heb je een prachtig uitzicht over Sittard-Geleen. Vooral rond zonsondergang kun je de stad niet op een mooiere manier gade slaan dan vanaf het hoogste punt in Sittard-Geleen. Bij het Steingraafpad, één van die typisch Limburgse holle wegen ligt de Heemtuin van IVN Munstergeleen. Ruim vijfentwintig biotopen en landschapselementen zijn op een klein areaal samengebracht. Hier kunnen bezoekers per seizoen de flora zien van het Limburgse landschap. Daarom is een bezoek viermaal per jaar aan te bevelen. Klooster Abshoven en Windraak 31 lenen zich goed voor een hapje en een drankje tijdens de wandeling. De wandelroute gaat ook nog langs de bijzondere Pater Karel Kapel en de prachtige wijngaard Sint Rosa.

Download de route
wandelen_sittardgeleen_windraak_munstergeleen_hemtuin.jpg