Imposant erfgoed buiten de historische binnenstad

Sittard heeft een charmante historische binnenstad met eeuwenoude panden, kerken en kloosters. Het cultureel en historisch erfgoed van Sittard-Geleen reikt echter veel verder dan de oude stadsmuren. Maak kennis met een aantal unieke bouwwerken die ieder een bijzonder verhaal te vertellen hebben. 

Ophovenermolen

De geschiedenis van de Ophovenermolen gaat terug tot 1348. Door de eeuwen heen is de molen meerdere keren van functie en van eigenaar gewisseld. Na onder meer dienst te hebben gedaan als graan-, koren- en oliemolen, is de Ophovenermolen in 2003 als waterkrachtcentrale gaan functioneren voor het opwekken van groene stroom. Sindsdien is hij 24 uur per dag in bedrijf. De molen, die in Nederland een rijksmonumentale status geniet, is gelegen aan de rand van het Sittardse stadspark.

Tip! Het molengebouw biedt momenteel onderdak aan De Vief Heringe, een heerlijk bourgondisch restaurant waar het aangenaam vertoeven is. 

Molenweg 56, Sittard  
imposanterfgoed_ophovenermolen.jpg

Sint Rosakapel

Bovenop de Kollenberg, net buiten de historische binnenstad, ligt de Sint Rosakapel. De kapel is een eerbetoon aan Rosa van Lima, die in 1669 werd uitgeroepen tot stadspatrones en beschermheilige van Sittard. Ze zou Sittard hebben weten te behoeden van een levensgevaarlijke dysenterie-epidemie. De bouw van de Sint Rosakapel – inmiddels een rijksmonument – werd in 1675 voltooid. De Sint Rosaprocessie, die traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus wordt gehouden, trekt nog altijd veel bezoekers en wordt beschouwd als hét religieuze hoogtepunt van het godsdienstige leven in Sittard.

Lees ook: "Belofte maakt schuld": het verhaal achter stadspatrones Sint Rosa van Lima
    

Kapellerweg, Sittard
imposanterfgoed_sintrosakapel.jpg

Stadbroekermolen

Aan de stadsrand bij natuurgebied Schienswei, ligt de monumentale Stadbroekermolen. Hertog Willem van Gulik gaf in 1582 een vergunning voor de bouw van deze karakteristieke watermolen. Vanaf 1846 werd de familie Roufs eigenaar. Zij verhandelden hun tarwe en roggemeel door heel Zuid-Limburg, België en Duitsland en vervingen het waterrad in 1907 door een turbine met maalinrichting. Later in de 20e eeuw raakte het complex in verval.  In 1990 werd het echter in oude glorie hersteld, inclusief de waterkundige aandrijvingen. Nu is het een sfeervolle locatie voor feesten, bruiloften en vergaderingen. 

Jacqueline Roufsweg 1, Sittard
www.stadbroekermolen.nl
stadbroekermolen3.jpg

Sint Janskluis

De Sint Janskluis dateert uit 1699 en is een van de weinige monumenten die Geleen rijk is. De karakteristieke vorm van het gebouw wordt vaak gebruikt als waarmerk voor de wijk Kluis. Na de laatste restauratie in 1985 is de Sint Janskluis ingericht als bidkapel en onder meer beschikbaar voor doopsels, herdenkingsdiensten, huwelijken en culturele doeleinden. Het monument wordt momenteel beheerd door een stichting die het gebouw zoveel mogelijk openstelt voor publiek en belangstellenden. 

Kluis 1, Geleen 
www.sintjanskluis.nl
imposanterfgoed_kluis.jpg

De kapel van Pater Karel

Aan de rand van Munstergeleen ligt in een schitterende vakwerkhoeve de geboortekamer van Pater Karel. Pater Karel (1821 – 1893) werd in 2007 in Rome heilig verklaard door zijn rijke verleden als wonderdoener. Ruim een eeuw na zijn overlijden trekken duizenden bezoekers nog altijd naar de Pater Karel kapel voor een kort gebed of om een kaarsje op te steken. 

Naast de kapel is in 2012 een eigentijdse aanbouw gerealiseerd, waar een winkel met religieuze artikelen en een klein museum in zijn te vinden. Het intieme bezoekerscentrum beschikt daarnaast over een stiltetuin. 

Pater Karelweg 1, Munstergeleen  
www.paterkarelkapel.nl
imposanterfgoed_paterkarel.jpg

Klooster Abshoven

Klooster Abshoven werd gebouwd in 1715 als hoeve. Het omliggende buurtschap kreeg ook de naam Abshoven. Begin 20e eeuw groeide de abdijhoeve uit tot een volwaardig klooster. Vanaf 1901 deed het markante gebouw dienst als zusterklooster met daarin een kindertehuis, Huize Abshoven. In 1995 brak er brand uit in het pand, dat toen al een tijdje leeg stond. Na de brand verkommerde het complex, maar inmiddels zijn de kapel en het klooster aan de buitenkant geheel gerestaureerd. Sinds juni 2014 is er weer volop leven in dit prachtige monument en is de kloosterkerk smaakvol omgetoverd tot de sfeervolle Brasserie Abshoven.

Abshoven 35, Munstergeleen 

www.brasserieabshoven.nl 
imposanterfgoed_abshoven.jpg

Kasteelruïne Born

Al in het jaar 1150 is er sprake van een kasteel in Born, vlakbij de plek van de huidige ruïne. Begin 17e eeuw raakte de burcht in verval, waarna de familie De Leerodt in 1662 startte met de bouw van een nieuw kasteel. Helaas is het gebouw, dat destijds werd bewoond door de familie Barbou van Roosteren, in 1930 verwoest door een fatale brand. Tot een herbouw is het nooit gekomen. Achter de kasteelruïne ligt het Kasteelpark Born, dat tegenwoordig als wandel- en dierenpark is ingericht. 

Kasteelpark 38, Born 
www.kasteelparkborn.nl
imposanterfgoed_kasteelruineborn.jpg

Kasteel Obbicht

Kasteel Obbicht werd in 1780 gebouwd. Na twee verwoestende branden in WOII en 1954 was de bouwkundige staat van het landhuis zo slecht, dat sloop de enige oplossing leek. In 1975 besloot de toenmalige eigenaar toch tot een renovatie over te gaan. Deze werd in 1988 voltooid. Bijzonder aan het bouwwerk is de achthoekige centraalbouw. Een bouwstijl die tamelijk uniek is onder kastelen en buitenhuizen in Nederland. Het kasteel, de naastgelegen kasteelhoeve en de omliggende tuinen zijn allemaal rijksmonumenten.

Hitsbergerweg 9, Obbicht
 
imposanterfgoed_kasteelobbicht.jpg

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tiende eeuw. Het kasteel is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel of -burcht: een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Onder de huidige bebouwing zijn restanten gevonden van een donjon (een woontoren) uit de twaalfde eeuw. Wie geïnteresseerd is in de eeuwenoude historie van het kasteel, kan een culturele rondleiding boeken onder begeleiding van een gids. Tegenwoordig biedt kasteel Limbricht onderdak aan twee horecagelegenheden, meerdere vergader- en feestzalen en een bed & breakfast. De locatie vormt ook het decor voor diverse leuke groepsactiviteiten. 

Allee 1, Limbricht 
www.kasteel-limbricht.nl
imposanterfgoed_kasteellimbricht.jpg

Sint Salviuskerkje

Pal naast Kasteel Limbricht ligt het Sint Salviuskerkje. De geschiedenis van dit intieme kerkje gaat terug tot rond het jaar 1000 / 1100. Op  8 december 1977 stuitten restaurerende bouwvakkers in de gewelven van de apsis tot hun verrassing op kleurfragmenten. Verborgen onder circa twintig lagen kalk werd een serie schilderingen ontdekt, daterend uit het einde van de dertiende eeuw. Het oude Salviuskerkje schaart zich met deze zeldzame vondst onder de honderd belangrijkste monumenten van Nederland. Stichting Oude Salviuskerk organiseert concerten, tentoonstellingen, openstellingen en rondleidingen. 

Platz 2, Limbricht 
www.salviuskerkje.nl
imposanterfgoed_salvius.jpg