23 sep 2021

3x lekkerste wijnen en de mooiste wijngaarden

Zeg je wijn, dan zeg je Italië of Frankrijk. Toch hoef je voor goede wijn niet ver te reizen. Sittard-Geleen heeft namelijk al fantastische drie wijngaarden. Kom jij ook proeven?

Fort Sanderbout

Wijngaard Fort Sanderbout ligt op een unieke plek. De wortels van de druivenranken halen hun voeding uit de eeuwenoude schootsvelden aan de voet van Fort Sanderbout, een voormalig bastion in de vestingwerken van Sittard. Een gedreven clubje vrijwilligers verzorgt de druivenranken met veel liefde en toewijding. En dat proef je aan de rode en witte Wien van de Wal.

De organisatie van Fort Sanderbout neemt je mee in drie verschillende thema's die de geschiedenis van Sittard vertellen: verdediging door de eeuwen heen, Joodse begraafplaats en wijngaard. 

Wil jij ook Zittesje Wien van de Wal, de heerlijke ambachtelijke wijn van hun Auxerrois, pinot noir en pinot gris druiven proeven? Boek dan een rondleiding door Fort Sanderbout, of ontdek de geheime tuinen. Uiteraard zit bij beide een proeverij inbegrepen. Bekijk ook deze video over de wijngaard.

De Heeren Daniken

Verstopt achter het hoogste punt van de Danikerberg ligt de Geleense wijngaard De Heeren Daniken. De wijngaard heeft vanaf de berg een prachtig uitzicht over Sweikhuizen. De wijn wordt gemaakt bij De Biesenhof, op slechts tien minuten lopen van de wijngaard zelf.

Sinds de eerste fles in 2006 ontkurkt werd, is de wijngaard groter geworden. Inmiddels staan er 2.500 druivenstruiken  waaronder pinot blanc, sauvignon gris en johanniter, de jonge, populaire zus van de riesling. 

Geef je jouw boswandeling ook graag een upgrade? Boek dan een proefarrangement, koop de wijn bij De Biesenhof, of bestel een glas tijdens een diner Bie de Burgemeister.

Notre Reine

De Wanenberger Pinot Gris uit Munstergeleen haalde vorig jaar bij de keuring van het Duitse “Weinbauamt” een hoge score die je mag zien als een dikke zilveren medaille voor stichting Wijngenootschap Notre Reine. Een hele verdienste voor de stichting die ooit is ontstaan uit de Fanfare Juliana uit Munstergeleen.

Toen na enkele edities van de jaarlijkse Wijnfeesten het plan werd geopperd om een eigen wijngaard aan te leggen, nam een kleine groep het project aan. Om de kosten te drukken, mochten de harmonie en geïnteresseerden uit de buurt een wijnrank adopteren. Inmiddels staan er 500 wijnranken. Dat levert jaarlijks gemiddeld 1350 flessen witte wijn op. 

Hoewel de wijn in eerste instantie bedoeld is voor de adoptieouders, kun je deze exclusieve wijn ook proeven tijdens de Wijnfeesten of bij een rondleiding en proeverij door de wijngaard op de Wanenberg. Je vraagt deze aan door een persoonlijk bericht te sturen via hun facebookpagina.

<< Terug naar nieuwsoverzicht