21 jun 2022

Sittard-Geleen aan de Maas: 7 plekken die een bezoekje waard zijn

Vandaag is het prachtig weer voor een wandeling of een fietstocht. Ga je langs de Maas? Deze plekken moet je zien!

De Maas

Behalve een kenmerkend element is de Maas ook een belangrijke rivier voor de geschiedenis van Nederland. In Obbicht stak Koning Willem van Oranje de Maas over om de Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Langs de Maas staat een monument om de oversteek en de soldaten te herdenken. 

Maasdorpjes

Onderweg kom je de schattige Maasdorpjes Obbicht en Grevenbicht tegen. In deze kleine dorpjes vind je een goede balans tussen klassieke architectuur en moderne woningen in een groene en waterrijke omgeving. Die balans maakt de charmante dorpjes uitermate geschikt voor een pauze. 

Dierenrijk

Het hele jaar door lopen wilde paarden en koeien in de natuurgebieden langs de Maas. De dieren onderhouden de oevers en staan op een warme zomerdag graag tot hun buik in het water. Langs de oevers vind je ook veel watervogels. Let wel op: de runderen, paarden en wilde vogels moeten met respect behandeld worden. Probeer ze niet te aaien of voeren en hou gepaste afstand. 

Kasteel Obbicht

Tegenover de Maas staat een kasteel met een prachtige tuin. Kasteel Obbicht is door de eeuwen heen enkele keren verwoest en steeds mooier opgebouwd. Sinds 1988 staat het elegante witte kasteel aan de rand van Obbicht. Hoewel je het kasteel zelf niet mag bezoeken, zijn de tuinen vrij toegankelijk. Zeker een bezoekje waard!

Maaskunstwerk

Even uitrusten met uitzicht op de Maas. De Limburgse kunstenaar Patrick Kusters heeft op verschillende plekken in Limburg bijzondere kunstwerken neergezet. Het leuke aan het kunstwerk in Grevenbicht is dat je er op mag zitten. Het kunstwerk in Obbicht staat op een belangrijke verbindingsplek waar mensen uit het dorp vroeger al bij elkaar om even een praatje te maken.

't Vaerke

Voeg een mini-cruise toe aan je route en boek een overtocht met 't Vaerke. Dit voet- en fietsveer verbindt  Grevenbicht met Rotem. Hier sluiten de Nederlandse en Belgische fietsknooppuntennetwerk naadloos op elkaar aan.  Je vindt het fietsveertje tussen de fietsknooppunten 19 (NL) - 46 (BE). 't Vaerke is in de zomer dagelijks geopend tussen 10.00 en 20.00. Een overtocht kost €1.20. Ga je vaker of met een groep? Een 10-rittenkaart krijg je voor €6. 

Te voet of met de fiets

Verken de Maas in Sittard-Geleen op de fiets of te voet. Volg de route door het Rivierpark Maasvallei. Meer routes. Hier ontdek je de mooiste plekken te voet en deze routes bieden je de beste uitzichten vanaf je fiets

<< Terug naar nieuwsoverzicht