15 feb 2022

5 kleine paradijsjes voor een korte wandeling

Regen, zon, of allebei? Probeer een korte wandeling in een van deze prachtige gebieden.

Munstergeleen

Wil je slenteren langs de Geleenbeek, of op bezoek bij Pater Karel? In Munstergeleen vind je gezellige ouderwetse huisjes en prachtige stukken natuur vlak naast elkaar. Vooral in het vroege voorjaar is de route langs de Geleenbeek prachtig. Je loopt langs (of door) de plukweides waar binnenkort de mooiste bloesems bloeien.

Duustergats en de Kollenberg

Vanuit het historisch centrum ben je snel bij de Kollenberg. Het gebied staat bekend om de Sint-Rosa kapel bovenaan de berg, maar ook als je gewoon een lekker stuk wil wandelen, mag je dit stukje Sittard niet overslaan. Je krijgt het gevoel dat je middenin het bos staat, maar dan met verharde wegen. De Kollenberg is populair bij wandeltoeristen en locals. Zoek je meer rust? Sla dan af naar Duustergats. Deze weg tussen de velden is perfect om te onthaasten en ontspannen aan het einde van de dag.

 

Grasbroek en Guttecoven

Loop langs kleine beekjes en geniet van de planten in dit voormalig moerasgebied. Het loofbos ligt aan de noordrand van het Zuid-Limburgse lössgebied. In het bos ontspringen talloze kleine beekjes die uiteindelijk uitkomen in de Hondsbeek. Daarom zie je in het bos allerlei prachtige kruiden en planten, zoals goudveil, slanke sleutelbloem en bittere veldkers. 

 

Langs de sluis en het Julianakanaal

Denk je aan Born, dan denk je waarschijnlijk aan het industriegebied rond Nedcar, maar wist je dat er een prachtig wandelgebied vlak naast het dorp zelf ligt? Volg het pad langs het kanaal voor een korte wandeling, bekijk de schepen die door de imposante sluis gaan, of volg het kanaal tot aan de Schipperskerk.

 

 

Windraak-Hondskerk

Even ten zuidoosten van Munstergeleen ligt Windraak-Hondskerk. Het natuur- en recreatiegebied is een klein wandelparadijs met bijzonder veel routes. Behalve wandelaars zie je hier ook regelmatig mountainbikers. Je loopt er door bossen, holle wegen en langs kikkerpoeltjes en weides met veldkruisen waar dassen en korenwolven voorkomen. In het gebied ligt ook een heemtuin

 

 

<< Terug naar nieuwsoverzicht